Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Monday, January 30, 2012

Kalender warna dan food diary

Smalam kat fb KMMK ada yg tanya pasal food diary kena antar report ker..???
Actually food diary tu utk rujukan sendiri jer...utk cek balik kalo dlm minggu tuh berat kiter turun, leh tgk apa yg kiter buat dan makan...kalo naik tgk jugak apa yg kiter makan...mungkin kiter leh muhasabah diri pasni jgn ulangi kesilapan yg sama...setiap org kan lain2 dia nyer cara diet...
Ada yg boleh turun kalo dia tak makan malam....
Ada yg boleh turun kalo dia aerobik tetiap ari...

Food diary nih tulis simple jer
breakfast makan apa
minum pagi makan apa
lunch makan apa
minum petang makan apa
dinner makan apa
catatkan juga aktiviti seharian
dan jgn lupa baper liter air kosong yg diminum

sbg contoh:

7.00 am nescafe susu, biskut oat
10.00am sebiji epal
12.45pm nasi putih, sup ayam, sayur campur
4.00pm biskut oat
7.00pm sup sayur
11.00 segelas susu low fat milk

aktiviti: aerobik 1 jam, kemas rumah, memasak
air kosong : 2.6 liter


Org yg sama juga ada mintak aku up entry utk kalender warna tuh...Actually aku tiru method tuh dari blog adieha....Adieha nih adalah pengguna herbalife...leh jengok blog dia dan tgk dia dulu dan skang..dia pun ada wat tutorial caner nak wat kalender nih.....aku byk refer blog dia utk diet...

salah satu kaedah dia yg aku cuba adalah kalender warna nih...cuma dia ikut diet HL ler..yg aku wat utk sendiri jer...ikut kepala otak sendiri

Ni contoh kalender yg aku buat utk Jan 2012...wat masa nih dah lebih 3 bulan aku wat kalender nih..

  JAN12   
MTUWTHFSASU
 11 period
2345678
910111213141510 kelab tasik putrajaya
1617181920212216 JAN ARI GAJI
2324252627282921-24 BLK KG CUTI RAYA CINA
3031     


Catatan:
Hijau - makan control, ada wat senaman
Biru - makan control tp takder langsung exercise
Kuning- makan tak control sgt tp senaman tip top
merah - makan sesuka ati, bersenam pun tidak


bila berat aku naik aku akan refer balik kalender nih..mesti byk merah ngan kuning utk minggu tuh...tp prasan tak yg bila weekend byk kaler kuning..tu semua sebab godaan makan kat luar dan memasak dirumah...ari keje aku ok lagi...tp ahad baru2 nih hijau...tu pun jenuh tahan diri...hehehe...
nak wat kalender nih kena ada food diary dulu...dari food diary tu lar kiter kalerkan hari kiter
setiap hari yg bukan kaler hijau aku akan note kan apa yg aku buat aritu sampai bertukar kaler...kekadang terlupa gak nak tulis...byk sgt makan kan..tu yg lupa


minum air kosong bersama perahan lemon pun ok gak

aku amalkan makan sebiji epal sehari....

ni ler aku nyer food diary...sentiasa letak dlm handbag supaya tak terlupa tulis paa yg ditelan

ni contoh menu di hujung minggu...caner tak terkantoi aku nyer diet...sendiri masak sedap2 takkan tak jamah kan...jamah lar sangat bila org lain antar pinggan kedapur then basuh tangan tapi aku antar pinggan kedapur untuk tambah nasik lagi barang sesenduk dua...

ni aku nak kasi tips yg mungkin boleh membantu diet anda...

1. amik nasik sesenduk bersama lauk pauk then dok jauh sket dari hidangan makanan yg meriah seperti diatas...abis makanan dalam pinggan terus antar dapur dan basuh tangan...

2. lagi satu tabiat org perempuan esp ibu2 lepas makan kan ada sisa2 lauk tu kan...nak buang syg, nak simpan balik dalam periuk dah usik ngan tangan plak...apa yg kiter buat biasanya? kiter ratah kan...???
pasni elakkan tabiat tuh...perisi lauk agak2 boleh abis jer...anak nyer nasik yg tak abis tu pun jgn kita perabiskan...konon2 nanti nasik nangis kalo makan tak abis...kalo kiter makan kiter plak yg nangis kemuadian ari...seeloknya sendukkan sket2 utk anak makan...kiter mesti leh bajet dia makan byk mana kan....

3. kalo makan kat luar amalkan makan berkongsi ngan anak....bg dia makan dulu..sambil2 tu cuit lar sket...ni taktik bagi mengaburi mata org lain yg tak tau kiter sedang berdiet...ataupun amik 1 hidangan dan pinggan extra...nanti kiter bahagi ler dua...kira separuh jer lar kiter makan....tapi tips ni hanya sesuai utk yg ada anak baya anak aku jer..kalo anak dah sekolah menengah takleh lar...kang tak kenyang plak budak tuh..kesian dia

4. elakkan menyimpan stok jajan kat umah...penuhkan peti ngan buah2an segar...dulu aku slalu ler wat stok biskut2, keropok2, coklat...konon2 utk kudapan..skali memang asik nak mengunyah jer lar...apa yg aku buat, aku bawak semua jajan ni gi opis...huhuh...sekejap jer licin...

5. kurangkan penggunaan makanan dalam tin sebab byk letak bahan pengawet dan perasa...seeloknya pilih makanan yg segar...ikan ayam sotong udang ketam...sayur segar, ulam2an...skang kat pasaran kan byk makanan segera..pau segera, karipap segera, mee segera dan macam2 lagi lar...nanti badan naik pun dengan SEGERA...jadi kurangkan dan kalo boleh elakkan terus


Slamat berdiet semua...

5 comments:

Anonymous said...

Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any
user discussion forums that cover the same topics discussed in this
article? I'd really love to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

my page; wiki.advent.ee

Anonymous said...

Hello colleagues, how is all, and what you desire to say concerning this piece of writing, in my
view its in fact amazing in support of me.

Also visit my website; Muscle Maximizer Review

Anonymous said...

I will right away seize your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
Do you've any? Please allow me understand so that I could subscribe. Thanks.

Feel free to visit my blog diets that work fast for women

Anonymous said...

It's an remarkable post for all the internet visitors; they will get benefit from it I am sure.

My site: Buy green coffee cleanse

Anonymous said...

best electronic cigarettes, electronic cigarettes, smokeless cigarettes, e cig reviews, smokeless cigarettes, e cigarette