Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Tuesday, January 24, 2012

Tinggal lagi seminggu....MBBI

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan feb...ni bermakna bermula lar contest MBBI anjuranku....
aku dah lama tak naik scale sejak abis CDCS aritu...rasa cam cuak plak nak naik scale...rasa cam naik jer...heheh...harap2 tak naik byk ler...

Entry dibawah ini di copy sepenuhnya dari satu blog tp tu lar aku tak tak save plak link nyer...kalo empunya entry terbaca ini...sy mintak halal yer...

MACAMANE NAK START DIET & EXERCISE??

Semua yg akan bim tulis ni adalah berdasarkan pengalaman semata2 , bukan cilok2 copy paste sajer2 dari web memane..kalau bim bleh buat , lagi la korang bleh buat. Bim ni manusia paling PEMALAS nak eksesais dan paling SUKA MAKAN (esp makanan2 yg berdosa la..ehehe ).

Losing weight ni easy to say than to do. sebab tu kene kuat semangat. kalau tak, awal2 dah ke laut ( bak kata posh hehe..) kalau ke laut tu berenang takper jugak , terbakar gak kalori..haha..kalau ke laut tu lemas camne??? sapa nak jawab tu ?? :))

1. NIAT


Sebagai org Islam , niat paling penting. Kalau niat nak kurus sbb nak pakai baju seksi , camno tu ? kurus nye dapat , skali pakej ngan dosa plak .hehehe. Niat kene la yg baik2. InsyaAllah kalau niat baik , Allah akan permudahkan bagi kita..

2. TARGET


Target ni penting. bukan sebarang2 je , kene pk bebetul brapa byk nak buang,brape lama nak ambik masa. Kene ACHIEVEABLE - boleh dicapai, alias LOGIK la kan. jangan plak nak hilang 20kg dalam sebulan ..mereng aa tu ..penurunan berat badan yang normal dan bagus adalah 0.5kg-2kg SEMINGGU , kalau lebih 2kg , itu mungkin kehilangan air dlm badan je, which is NOT GOOD. So, MAXIMUM bleh turun berat dlm sebulan is 8KG . bunyik mcm senang?hehe.try dulu baru tau.

so kalau korang target nak hilang 10kg , memula target rendah2 dulu. katakan dalam seminggu leh lost 0.5kg seminggu , sebulan 2kg . so target 5 bulan untuk loss 10kg. JANGAN TAMAK. ORANG TAMAK SELALU RUGI.HEHE..

kalau korang nak lose 20kg kata kanlah ..nampak mcm susah kan? pecah2 berat tu kecik2 dulu. Contohnyer target to lose 5kg in 3 months..nanti dah sampai target tu, target lagi 5 kg..baru nampak senang skit. ( yeah i know..5kg is a lottttt to lose for people who are obese like us ..hehe)

3. SUPPORT


This is so important. Bgtau laki/boipren/kawan/famili yg korang nak memulakan cara hidup sehat ( cewah ) . korang nak jaga makan n nak eksesais. Gerenti kene gelak punyer..ehehe..tapi WTH kan?? yg tanggung badan ni kita sendirik , dorang bukan tolong pon kalau korang sakit.betul tak? so carik kawan2 yg bleh bantu n bg support, yg bleh tegur, yg bleh kutuk n puji korang ngan ikhlas. salah satu nya mesti la kengkawan kat FORUM kecintaan ramai tu , kat thread untuk org2 cantik tu ..hehehe

support ni penting. sbb bila kita nak mengubah kehidupan yg dah 20 taun , 30 taun kita lalui , takkan dpt ambik masa sehari dua ..betul tak ?? sume tu ambik masa.. dan sepanjang perjalanan tu akan banyak la cabaran2 nya ..TAPI , A LONG JOURNEY START WITH A SINGLE STEP. JADI , BERUBAH LA SEKARANG ! BUKAN ESOK,BUKAN MINGGU DEPAN , BUKAN TAUN DEPAN..kalau nak tunggu masa tertentu , haram la nak menjadik ..ehehe..

satu lagi cara ..write a blog. so bleh luahkan rasa hati sendiri , ask for other's opinion, sharing is caring , so kita tak rasa kita kesorangan menghadapi sume ni ..

4. SEMANGAT


Kene kuat. jgn cepat mengalah, be a fighter. jgn org kutuk skit dah malas , kene sindir skit,terus melantak mee goreng sepinggan. ye la, takut member ckp "eleh,diet la tu konon.diet pun bukan bleh kurus " ni mmg samdol nye kawan ni.

Think positive. kalau berat tak turun ,jgn cepat bising2. kalau berat naik , pk pasal muscle mass ( kalau eksesais la..kalau korang tak eksesais,kuat melantak ,mana nak muscle mass nye..hehe). Jangan asik pikir , tak bleh la..tak bleh la..kene pikir.."aahhh si BIMBO pon bleh , dia lagi gemok ape dari aku ..takkan aku takleh "..hehehe

5. START WITH A STEP


Korang dah ade semua 1-4 tu ?

OK. let's talk "seriously".hehe. Ni apa yg aku buat masa memula nak menjebakkan diri dlm arena berdiet n eksesais ni. I'm just a normal person, i can't change my life overnite. So I take one step at a time .

Diet :-

Ni rupa mknn aku sebelum ni
Sarapan - nasik goreng / mee goreng / nasik lemak ayam goreng (favorite)/ roti canai + teh ais
snack - kopok /kacang ape2 yg ade kat opis aku baham
Lunch - nasik 2 pinggan k ..+lauk mesti ayam atau ikan+sayur skit je+teh ais lagik
snack - goreng pisang / hotdog roll goreng / karipap / kuih muih segala
dinner - nasik lagi 2 pinggan +lauk2 , sayur malas.hehe.

Selepas memulakan pengembaraan di alam diet ni ..menu aku ubah mcm ni

Sarapan - nasik goreng / mihun goreng / capati / mihun sup/ mihun tomyam + teh o limau suam
snack - roti oat / kcg2
Lunch - nasik sepinggan ..+lauk ayam atau ikan+sayur byk skit + air masak
snack - goreng pisang / hotdog roll goreng / karipap / kuih muih segala >> ni masih takleh ubah dinner - nasik lagik n lauk2

Ni 1st step..ada bbrp perubahan je bim buat. sbb tak mampu nak buang terus nasik or lauk2 sedap tu..haha..tapi walaupon sikit, kita akan rasa perubahan tu. esp kalau kurangkan minum ais. terasa perut kurang menggelembung ..hehe

yg penting PERUBAHAN. ubah dari kebiasaan. BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL..


SUSAH ? start with this :-

- jangan minum ais - kalau kemaruk sangat once a day
- cut ur caffeine intake - kafein akan susahkan badan nanti
- know what u eat - pilih mknn yg betul ..jgn main lantak je..
- cut the potion - kalau slalu 2 pinggan , kurangkan sepinggan nasik tu ..kurang lagik setgh piggan ..sampai jadik sesenduk je ke?hehe
- pilh mknn rebus berbanding goreng ..senang je ni .kalau korang suka mee goreng,tuka la mee rebus. nak ok lagik , mihun sup . kalau korang ske nasik goreng? tayah la rebus, mkn nasik putih je. hehe

Eksesais :-

I dont exercise at all before this. My routine : bangun lambat , mandi kerbau , gi keje , main internet , makan makan makan , buat keje skit , balik keje , makan lagik , tgk tv smpai tgh malam, tido. camtu la hari2 . Haram nak bergerak walau sedikit pon. nak lari? lagi la.hehe.

Atas dasar kemalasan yang melampau tu , aku rasa takde eksesais yg lebih sesuai bagi pemalas mcm aku melainkan BERJALAN. so aku jalan2..lenggang2..tak jauh dari umah kitorang ade The Store. jadi aku niat dlm hati - nak makan aiskrim ke ..jagung ke ..kek ke..supaya semangat nak gi the store tu. smpai je sana, takde la beli pon. sbb lokek ngan duit.hahah. so dah berjaya berjalan2. kene belajar TRICK YOUR MIND.

selain tu - turun naik tangga , aerobik ngelat2 . hehe.

yg penting, MOVE IT. jangan biar montot korang melebar dengan jayanya . every move u make will burn a calories. sikit ke banyak, depends on you ..

TO LOSE 1 KG , U NEED TO BURN 7700KCAL ..banyak? lu pikir la sendiri!

so at least , sehari kene jimatkan kalori mknn 500kcal and burn another 500kcal..kene buat seminggu direct baru leh turun +/-1kg..ada berani ka??hehe

6. KONSISTEN


kalau dah berjaya ubah sikit demi sedikit..kene konsisten . jangan sehari eksesais , 6 hari tido .camne nak lose weight tu ? dlm mimpi bleh ke?hehe..

sentiasa cabar kebolehan diri. kalau hari ni leh jalan 20min..esok 30min..lusa 45min. sampai hari ke 60 mesti korang dah tak balik rumah , sbb asik berjalan jer..hahaha..oooppss..soriii..ehehe

tu je la aku nak taip ..gile panjang ...tapi ni kira sharing is caring la..aku rasa ni tanggungjawab sosial aku ( hahaha ) untuk berkongsi pendapat ngan korang pasal ni.

korang nak ikut ke..taknak ker..sukati la..i've been there and done that.
jangan asik cakap "alaa..ko ckp senang la bim " aku cakap senang sbb aku dah penah buat sume tu ..mcm exam SPM la..kita ckp senang je..adik2 kita mesti la rasa susah sbb belum penah exam tu betul tak ?

so IT'S ALL IN YOUR HAND.






3 comments:

diLot said...

panjang btol nasehat akk.. hehe

Mummy said...

heheh...nasihat utk diri sendiri gak

Anonymous said...

I am extremely impressed together with your [url=http://www.sacslongchamppliagefr.eu/sac-%C3%A0-%C3%A9paule-longchamp-c-4.html]Sac à épaule Longchamp[/url] writing skills and also with the format on your weblog. Jeremy Scott Pour Longchamp [url=http://www.sacslongchamppliagefr.eu/sac-longchamp-pliage-statue-de-l-c-17.html]sac longchamp pliage statue[/url] , Is this a paid topic or did you modify it your self? Anyway keep up the nice high quality writing, it is uncommon to look a great blog like this one these days..