Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Sunday, August 13, 2017

Beriadah di pagi sabtu

Aku ni kalo mood rajin datang mula la macam2 aktiviti aku ajak 1 family join....Sabtu lepas aku ajak hb ngan anak2 gi joging tepi tasik presint 2

park kete kat depan belon udara ni...thes wat strreching sket...then terus stat jalan dan joging...byk jalan dari lari....yg dua beradik ni asik la lumba lari....


mula2 kitorang panjat monumen alaf baru ni dulu...sampai atas....selfie the turun balik....aku pernah naik skali dulu...masa mula2 pindah opis....tu la skali....dulu semput...kali ni Alhamdulillah ...mungkin sebab dah 3 bulan aku workout....

irfan je xde kasut sukan...jadi pakai kasut jalan je




cubaan mencopot bangunan





Rasa nak dekat sejam kot kitorang jalan dan joging...dari monumen sampai depan masjid tuanku mizan....lumba lari beberapa kali gak....ada yg kakak menang ada yg abah menang...kesian irfan nangis2 dia xmenang....kakak plak lg seronok tgk adik nangis kalah lumba lari....sudahnyas aku pegang kakak suh irfan lari dulu....akhirnya menang gak...kakak plak merajuk....adeh

lepas keluar peluh ....makan mekdi lak....xjauh pun mekdi dari situ hehehe...lagipun tu ler umpan nak soh diorang bgn awal pg tu....mainan mekdi taman dan makan2

Sebab baru lepas workout maka aku makan yg lite2 jer...aku amik big breakfast...scramble egg, burger roti dan sikit sos serta hashbrown...pastu kopi....

Kalo dulu xcukup byk tu jerr...kena lebih lagi...siap dessert....siap ice latte....lepas makan siap2 blk umah....bersiap g kenduri lak

kenduri bertempat di meru klang....makan lagi...tp aku hadkan amik kuih talam seketul nasi sket lauk ayam dan kambing....air bawak sendiri.....tu pun tuan rumah asik lalu lalang suh tambah nasik hahaha...Aku suap irfan dulu...jadi nampak mcm aku makan byk la....heheheh
 Tak jauh dari situ umah member baik aku...fuziyan.....makan lagi...karipap plak....adeh....tp xpe la skali skala...xleh slalu....hancuss diet....

taman depan umah....heaven budak2 ni..tp sayang ujan renyai....xleh main laam

 Malam nya makan lagi ....nasi kambing bakar pulak...aku kongsi nasik ngan irfan....aku suap dia lebih sket dr diri sendiri....kalo dulu siap tambah tu...tp skang kena insaf sket

Pagi esoknya cek petiais xde apa nak masak utk breakfast.. nampak santan..ting....idea....
maka terhasillah nasi lemak sambal bilis dan telor rebus....aku makan nasi sket telor lebih dan sambal je......tghr xmakan....tdo masing2....ptg sket dalam kul 5 hb masak bihun spore.....

tu je cerita makan makan dan makan dihari sabtu ahad.....
Arini back on track....bf bihun smalam + tolo mata
10 am sebiji epal

tghr jap gi InsyaAllah sup dan nasik....opis aku ni ada menu baru yg sihat....slalu aku amik nasik sket + telo dadar + sayur + sup Alhamdulillah kenyang dan sihat

Wednesday, August 9, 2017

Menu ibu berpantang merangkap menu diet yang boleh diamalkan. kredit to diarimama.com

10 Resepi Mudah Untuk Ibu Berpantang Yang Suami Gerenti Boleh Masakkan :)

Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera…
Kandungan saya sudah pun nak masuk enam bulan. Kali ini sedikit nervous kerana bercadang untuk berpantang sendiri di rumah. Maklumlah ibu dah pun meninggal empat tahun yang lepas. Nak berpantang di rumah mertua pula rasa segan nak mintak tolong banyak-banyak especially jika suami terpaksa pulang bekerja semula.
Saya yakin mesti ramai yang alami dilema seperti saya. Ada juga yang terpaksa berpantang sendiri kerana ibu kandung masih bekerja. Pendek kata, 1001 alasan dan sebab yang akhirnya membawa kepada perancangan untuk berpantang sendiri di rumah.
Ketika waktu inilah, suami kena ambil tanggungjawab extra untuk menjaga isteri masing-masing. Maklumlah selepas bersalin, badan tak kuat mana dek kerana darah banyak keluar. Belum lagi urusan untuk settlekan anak-anak yang lain termasuk baby baru.


Jadi sebelum bersalin, kena buat perjanjian siap-siap dengan encik suami (wajib buat tau). Antara tugasan yang diamanahkan untuk suami saya ialah memasak lauk pauk untuk isterinya yang sedang dalam pantang (satu family boleh makan pun sebenarnya).
Kalau ikutkan belah keluarga saya, ikan merupakan menu utama dalam penyediaan menu berpantang. Maklumlah kami orang Terengganu. Ayam atau daging memang kena pantang dulu dalam 10 hari pertama. Tapi, saya tidak kisah sebab memang lebih suka makan ikan berbanding ayam.
Lagipun, ikan ternyata lebih bagus untuk otak.

10 Resepi Mudah Untuk Ibu Berpantang

Saya kongsikan 10 resepi di bawah khas buat para suami yang bakal mengambil tanggungjawab sebagai chef ketika isteri di dalam pantang. In shaa Allah, caranya memamg mudah. Lagipun bahan masakan untuk ibu berpantang tidaklah serumit mana.
Masak dengan kasih sayang, tentu lebih sedap rasanya kan? Jom follow 10 resepi di bawah.
#1. Ikan Panggang
  1. Basuh bersih dan kelar ikan kembung/selar/merah/tenggiri
  2. Lumurkan garam, kunyit dan lada hitam pada badan ikan (kalau anak jaundis, lumurkan garam dan lada hitam sahaja)
  3. Bakar atau panggang menggunakan pemanggang ajaib
  4. Jika mahukan ikan bakar beraroma, balutkan ikan dengan daun pisang ketika proses memanggang.
  5. Siap dan boleh makan bersama nasi panas yang ditabur lada hitam tumbuk.
#2. Singgang Ikan
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Satukan kunyit hidup, lengkuas, bawang putih dan asam keping ke dalam periuk yang berisi air
  2. Didihkan. Bagi didih lama supaya air-air perencah turun.
  3. Bila sudah didih dalam tempoh yang agak lama, masukkan ikan tenggiri/ selar/kembung. Perasakan dengan garam
  4. Angkat apabila ikan sudah masak
**Biasa kami menggunakan ikan tongkol untuk memasak singgang ikan. Tetapi untuk ibu berpantang, ikan tongkol ini dikatakan gatal. Jadi gunakan sahaja ikan selar/kembung atau tenggiri.
**Kunyit, lengkuas dan bawang putih nak tumbuk atau hiris-hiris pun boleh.
#3. Sup Lobak Putih
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga layu
  2. Masukkan ikan bilis dan tumis seketika. Masukkan air dan didihkan sehingga layu
  3. Bila sup mendidih, masukkan lobak putih dan sedikit lada hitam. Perasakan dengan garam
**Nak nampak cantik, boleh hiriskan lobak merah halus-halus
**Lobak putih bagus sangat untuk banyakkan susu badan. So menu ini memang menjadi kewajipan ketika berpantang
#4. Sup Ikan Merah
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun. Tumis bawang merah, bawang putih, halia bersama kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi
  2. Kemudian masukkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan kentang.
  3. Agak-agak kentang dah empuk, masukkan ikan. Kemudian masukkan lada hitam dan sedikit garam.
  4. Taburkan daun sup bila hidangkan kepada mak berpantang :)
#5. Tenggiri Goreng Halia
  1. Bersihkan ikan tenggiri dan lumurkan ikan dengan garam dan kunyit.
  2. Goreng dengan sedikit minyak
  3. Baki minyak digunakan untuk menumis halia, bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga naik bau
  4. Masukkan sedikit air dan kemudiannya masukkan ikan yang sudah digoreng tadi
#6. Ayam Bakar Lada Hitam
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Basuh ayam sehingga bersih
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, dan halia
  3. Bahan kisar bancuh bersama sos cili, kicap pekat, serbuk lada hitam, madu, sedikit garam dan gula
  4. Perap ayam dengan bahan yang telah disatukan
  5. Bakar/panggang menggunakan pemanggang ajaib
**Boleh dimakan bersama bersama sup sayur
**Mak saya tidak benarkan saya makan kicap mahupun sos cili ketika di dalam pantang. Jadi, jika anda tidak mahu campurkan bersama pun boleh juga.
#7. Sup Daging Bersama Kentang Dan Carrot
  1. Potong daging dan bersihkan
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
  3. Masukkan air, daging dan kentang. Didihkan sehingga daging dan kentang empuk
  4. Masukkan hirisan lobak merah
#8. Kerabu Pegaga
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat
  2. Gorengkan tanpa minyak sehingga bahan kering
  3. Gaulkan dengan pegaga yang telah dibersihkan
  4. Makan dengan nasi panas dan ikan bakar memang ummp!!
#9. Tenggiri Berserai
  1. Bersihkan ikan tenggiri. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan. Kemudian bakar menggunakan pemanggang ajaib.
  2. Dalam kuali lain, tumis bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan serai yang telah diketuk.
  3. Masukkan sedikit air asam jawa dan biarkan mendidih seketika.
  4. Kemudian masukkan ikan yang telah dibakar tadi.
  5. Boleh juga masukkan lada hitam yang telah ditumbuk lumat
#10. Ikan Merah Stim Halia Dengan Bawang Putih
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Bersihkan ikan merah. Lumur ikan dengan garam.
  2. Hiris bawang besar, bawang putih, halia, serai, daun limau purut, lobak merah dan batang saderi
  3. Letakkan ikan dan semua bahan hirisan di dalam satu bekas. Kukus sehingga ikan masak.
**cara memasak untuk ibu berpantang adalah lebih simple kerana ada banyak yang ibu masih belum boleh makan. Umpanya cili padi, dan sos ikan. Andaikata mahukan rasa yang agak masam, boleh perah limau nipis, tetapi jangan terlalu banyak.

#Suami Anda Pasti Mampu Laksanakan Tugasan Dengan Baik!

Memang betul resepi di atas sangat mudah malah sangat menyihatkan. Jika suami anda memang betul-betul kaku di dapur, mungkin anda boleh berikan dahulu sedikit latihan sementara anda masih belum bersalin. Yalah, ada juga suami yang tidak tahu mana satu halia, mana satu lengkuas kan?
Kepada anda yang sedang hamil, selamat menikmati perjalanan indah sebuah kehidupan. Kepada anda yang sudah pun berada dalam fasa pantang, hati-hati dengan pemakanan anda. Jaga dan kawal pemakanan supaya anak anda sihat dan anda juga tidak diserang sembelit teruk!
Selamat mencuba!!

 Aku rasa macam nak try semua resepi ni...tapi tu la nak kena beli bahan nya dulu hehehe....next week insyaAllah

kredit to blog diarimama

Tuesday, August 8, 2017

Bagaimana nak turun berat badan by blogger sususejat

Turun Berat Badan?

Ramai yang tanya aku, macam mana aku boleh kurus sampai hilang 40Kg berat badan. Letih juga aku nak jawab satu demi persatu pertanyaan memandangkan jawapan yang akan aku lontarkan kepada mereka yang bertanya adalah hampir sama sahaja. Sempena tahun baru ini, biarlah aku cerita sikit strategi untuk hilang sekurang-kurangnya 1Kg dalam masa 1 minggu, so kalau korang nak hilang, let say 40Kg macam aku, maka boleh hilang dalam lebih kurang 40 minggu = 10 bulan sahaja.
Korang mesti pelik, kenapa sampai 40Kg je, then aku stop? Sebabnya mudah saja, iaitu kalau aku hilang 40Kg, maka aku akan mendapat BMI idle iaitu 24. As simple as that. So, korang kalau nak kurus tu, apa2 hal pun buat la kira2 dulu ok, jangan terlebih kurus sampai jd ‘keding’ plak. Terlebih dahulu, aku nak bagitahu la, aku share info ni bukan la sebab nak riak kata aku kurus ke apa, tapi aku rasa benda ni adalah ilmu, dan memang wajib ilmu itu disebarkan supaya ianya terus bercambah. Ok? Pendek cerita, berikut adalah tips yang aku amalkan semasa dalam tempoh 10 bulan aku kuruskan badan, tanpa pil diet, dan paling penting, tanpa JUS MATE 5 Dr. Rozmey atau Acai Berry :D


Langkah 1: Kira Berat Badan Sasaran, guna formula BMI
Kira BMI terkini korang, then kira plak berapa berat yang perlu korang buang. BMI Idle korang (BMI Idle ialah antara 18-25, Overweight 25-30, Obese 30>). Contoh pengiraan:
Berat terkini 140Kg, Tinggi pula 1.5m (memang clearly obese la kan).
Formula: BMI = Berat dalam Kg / (Tinggi dalam meter)^2
= 140Kg / (1.5m)^2
= 62.2 Kg/m^2
Sememangnya super duper obese la bmi 62.2 ni, nak turun pulak sampai sekurang-kurangnya dapat bmi 25, so berapa ek nak buang? Sebab kita ni kadang-kadang dah tak bleh nak tinggi lagi bila melepasi umur 20 tahun, maka kita kena jugak adjust weight kita ni. Kira expected weight (berat target) dulu la jawabnya.
Berat target (kg) = BMI target X (Tinggi dalam meter)^2
= 25 X (1.5m)^2
= 56.3 Kg ~ 56Kg.
Berat perlu dibuang = Berat terkini – Berat target
= 140 – 56
= 84 Kg.
Mesti korang kata, gila ke apa ko ejoy, nak buang sampai 84Kg. Di sini, biar aku jelaskan, itu bukan perkara mustahil. Nak buang 84Kg, maksudnya kena makan masa 84 minggu, lebih kurang setahun setengah juga la, tapi itu bukan suatu masalah. Yang penting disiplin dengan program, that’s the key of success. Kalau rasa 84Kg tu terlalu banyak, boleh je kita nak buat sub-goal dulu, seperti nak turunkan berat sebanyak 20Kg dulu, then bila dh lepas tu, naikkan sket untuk turun 30Kg plak. Sikit2 lama2 jd bukit, betol tak?

Aku nak kena kurangkan 27kg....means dalam masa 27 minggu  (hampir 7 bulan)

Langkah 2: Senaman
Secara jujur, korang tak perlu nak senaman sebenarnya kalau nak turunkan berat badan, dengan syarat korang ambil dalam 1000Kcal je makanan dalam sehari untuk turunkan seurang-kurangnya 1Kg/seminggu. 1000Kcal je sehari? Memang gila sebab itu sangat merbahaya untuk kesihatan, silap haribulan, boleh dapat sakit berkaitan gastro usus atau lebih popular dipanggil gastrik. Jadi, kena makan banyak la jugak ye En ejoy? Yup. Kena makan, tapi dengan cara yang betul, seperti yang aku akan cerita nanti. Jadi kalau dah makan kena banyak, macam mana nak turun berat? Senaman la jawabnya. secara umum, ada 2 jenis senaman yang korang mungkin tahu, iaitu Cardio orientated dan Strength orientated. Apa kemenda 2 benda tu? Cardio ni ialah bentuk senaman yang menguji dan memperbaiki stamina apabila sesuatu perbuatan diulang banyak kali dalam tempoh2 tertentu, manakala Strength pulak adalah bentuk senaman yang menguji dan memperbaiki kekuatan otot. Contoh senaman Cardio ni ialah Jogging, briesk-walking, skipping, berenang, bermain futsal, etc. Manakala contoh senaman strength ialah weight lifting, push-up, etc.
Umumnya, aku hanya bersenam 4-5 hari seminggu sahaja, di waktu pagi, dengan jadual yang berikut, tapi korang tak semestinya nak ikut jadual ni, terpulang kepada individu dan kelapangan la:
Isnin: Jogging (30 minit non-stop, burn about 300Kcal-400Kcal)
Selasa: Bermain dengan Dumbell (1 Jam).
Rabu: REHAT
Khamis: Jogging (30 minit)
Jumaat: Bermain dengan Dumbell (1 Jam)
Sabtu: Jogging (30 minit)
Ahad: REHAT
Korang mesti perasan, kenapa aku lebihkan ‘jogging’ daripada ‘bermain dumbell/weight training’, ini tidak adil!! (dialog cerita 3 abdul). Jawapan aku mudah saja. Ini kerana antara 2 jenis senaman aku sebut tadi, senaman cardio lah yang paling berkesan untuk BAKAR lemak. Yup, anda tak salah dengar. Tapi, kenapa ya? Ini kerana senaman cardio ni banyak guna tenaga dan paling penting, ia mudah dilakukan. Ada sesiapa disini yang tidak tahu berlari? Berjalan? Memang mudah kan? Dan tips yang paling mudah, ini aku belajar dari Kevin Zahri la, seelok-eloknya buat cardio ni bila perut kita tak berisi makanan sekurang-kurangnya 4-8jam. Sebabnya mudah saja, sebab pada ketika inilah glucogen level dalam badan kita sangat rendah sehinggakan dalam 15 minit jogging saja, ianya akan habis, dan pada ketika ni lah badan kita akan cari sumber tenaga alternatif: BODY FAT aka LEMAK. Sebab itulah seeloknya jogging sebelah awal pagi (lepas bangun tido) sebab waktu tu perut kita kosong lagi, kalau tak boleh gak (faktor busy), boleh gak jogging waktu2 lain, tapi pastikan perut kosong dengan carbohydrate sekurang-kurangnya 4-8 jam la, dan tempoh jogging tu pulak hendaklah melebihi 20 minit, sure korang burn fat. Tapi jangan lupa minum air kosong pulak ye, kang korang dehydrasi pulak.

 Plan aku
isnin- cardio workout 30 min
selasa zumba 30 min
rabu threadmill 30 min
khamis kelas zumba & tabata 1 jam
jumaat cardio workout 30 min
sabtu pg zumba 30 min
sabtu ptg threadmill 30 min
ahad  rest

Langkah 3: Diet
Ramai orang salah anggap maksud diet ni. Sebut je diet, mesti ingat maksudnya nak kurus. Tak, itu definasi salah. Sedangkan Diet ni maksudnya cara korang makan. Even makan burger hari2 pun dikira diet gak, tapi diet tak sihat la. Dan bila sebut pasal diet, pasti tak lari dengan istilah kalori (Kcal). Kalori ni ialah suatu unit tenaga. Korang beli apa2 produk makanan, pasti ada label makanan yang tulis jumlah kalori, protein, carbs, fat, sodium, etc. Even ramai juga antara kita mesti tak tahu, yang setiap orang mempunyai had kalori yang berbeza, bergantung pada berat badan masing2 (ada cara/formula untuk kira dia, tapi aku tak nak tulis disini sebab tak mahu kepala korang pening nanti). Kalau korang rajin nak kira kalori gak macam aku, aku rekemen masuk website kevin zahri ni menerusi link ni.
Tapi kalau korang rasa malas nak kira, ikut tips aku yang amat mudah ni (berdasarkan pengalaman aku la, dah nama aku buat hari2).
1. Makan 5 kali sehari: Breakfast, Lunch, Tea-break, Dinner, Supper (minum segelas susu sahaja). And Never skip your meals. NEVER.
2. Breakfast: makan roti, esok makan oat, lusa makan nasi lemak (setengah pinggan). Lepas tu aku akan ulang menu yang sama, so siapa cakap nak kurus kena elak makan nasi lemak? Minum pulak aku minum samada susu lembu, milo atau teh, tapi hanya guna satu teh gula saja dalam setiap gelas. Selalunya aku tak taruh gula langsung la.
3. Lunch dan Dinner: aku makan segenggam nasi/setengah pinggan saja dalam setiap hidangan, ¼ pinggan untuk sumber protein (ikan, ayam, etc), ¼ lagi untuk sayuran. Elakkan ambil kuah dari lauk2 tersebut sebab berminyak. Untuk permulaan, cuba hadkan kuah tu dengan 1 sudu saja, bila dah lama2 tu, kalau dah biasa tu tak payah bubuh kuah terus. Lagi satu, jangan makan kulit ayam, dan kurangkan makan daging sebab daging lembu banyak saturated fat. Dada ayam dan makanan laut adalah pilihan protein yang terbaik
4. Cravings? Makan keropok, cekedis, coklat, aiskrim dihadkan hanya untuk hujung minggu saja, tapi ingat, jangan berlebih2. Memang nikmat la dapat makan waktu tu, sebab dapat makan seminggu sekali je kan, memang nikmat dia 1000X daripada kalau kita makan benda2 tu hari2. Maksure juga tengok jumlah kalorie dalam makanan tu kat label “maklumat pemakanan”. Secara tak langsung, korang akan ‘berjaga-jaga’ dengan jumlah cekedis yang korang nak makan.
5. Tingkatkan metabolism = burn calorie dengan efisyen = turun berat dengan cepat!! Tapi macam mana nak tingkatkan metabolism? Makan banyak sayuran dan buah-buahan (Vitamin B, Taurina), dan sekali sekala minum juga teh dan kopi, sebab caffeine juga mampu tingkatkan metabolism.
6. Elakkan minum benda-benda manis. Macam dalam kes aku, aku kadang2 tak ambil gula terus dalam seminggu, sebab aku tahu aku boleh dapat glucose dan carbohydrate dari sumber lain (buah, sayur, nasi, roti). Banyakkan minum air kosong, about 8 glasses per day.
Itulah sahaja tips2 yang aku amalkan. Semoga korang juga akan mencapai maklamat untuk turun berat badan. Tapi ingat, jangan terlalu ekstrem ok? Kalau korang rasa tiada perubahan tu, korang cubalah muhasabah diri, tanya diri sendiri kenapa tak turun. Sebab setahu aku, nak turun berat ni tak susah asalkan kita sabar, dan terus berikan 200% komitmen dengan tips2 tadi. Jangan lupa juga, rekod berat badan korang setiap minggu, and keep track on it ok? Good Luck, and Happy New Year 2010.

utk menu makan aku akan
-elak makanan manis, berminyak berlemak 
-bykkan buah dan sayuran
-green tea kopi kosong air kosong 3 liter 

kredit to blog susu sejat

Sunday, August 6, 2017

18 days TBL

Aku dah tensen naik timbang....sebab berat tak turun-turun
xtau mana silapnya...makan dah kontrol...bersenam tiap ari tapi bila weekend....huru hara diet...sebabnya makan tak ikut masa....

kalo dalam entry seblom ni aku kena makan dalam anggaran 1800kcal setiap ari utk stabilkan aku nyer metabolisme...bila aku kira kalori makanan aku just makan dalam 1172 kcal setiap ari....tu pun rasa berdosa dah....tp tu la aku ni bukan boleh bg can sket badan makan byk...mesti naik punya...serba salah dibuatnya.....bistu caner nak buat....

Aku kena tukar
1. kaedah diet
2. menu makanan
3. cara masak


Korang boleh google je bape anggaran kandungan kalori dalam makanan....salah satu blog yg aku refer adalah blog kalori makanan....selesa tgk kat sini sebab siap ada gambar yg besar hehehe....

cth makanan aku seharian

bf 6.00 am
2 keping roti 140kcal
neslo 50 kcal

snack 10 am
green tea 0
buah lai 70 kcal

Lunch 1 pm
nasi putih 1 senduk  150 kcal
lauk ayam  300 kcal
sayur 100 kcal

snack 4pm
kekacang 12 biji 90 kcal

dinner 8 pm
telor 72 kcal
cheese 60 kcal
roti 140 kcal

total 1172

kan tak cukup.....adeh....kang makan lebih lg banyak plak naik kg.....

ni menu masak sendiri ari sabtu lepas....sup sayur telor hancur kicap dan sambal bilis goreng...nasik herba poni tajmahal,,,total 400 kcal

ni plak malam td....huhuhu....rasa berdosa tul....makan lauk je...tp fail bab sos sebab manis...pastu terminum air manis sket....dessert dgn nasik aku x amik....
kat umah ada 2 menatang ni...br je aku lap habuk...nampak sgt dah lama x guna....aku lebih suka zumba dari naik benda ni...sebab boring...xde hiburan heheheh...rasa cam terpaksa je melangkah....jadi aku selang selikan dgn zumba....

ni 20 min berjalan speed 4....jalan 1 km je...kalori yg terbakar 65 jer huhuhu


So lepasni aku nak wat method baru lak

1. kaedah diet- ala atkins tapi amik sesenduk nasi masa lunch
2. menu makanan- kena pelbagaikan dan bg cukup 1800kcal sehari
3. cara masak- kukus grill panggang sup stim....kurangkan minyak dan goreng


tu je kot buat masa ni.....masih ada 4 ari lagi nak timbang utk minggu ke 3...harap2 ada penurunan....


Friday, August 4, 2017

Cara meningkatkan kadar metabolisme

 Rajin plak aku blogging arini heheheh.... ni aku google cara2 nak tingkatkan metabolisme....artikel ini dipetik dari blog kevin zahri.... leh la visit sana...banyak tip2 menarik untuk dibaca dan amalkan.

Yang kaler merah tu adalah catatan aku sendiri...tu bukan kevin nyer tips ya

 10 Tip Cepatkan metabolisme Badan

  1. Minum Air Secukupnya. Anda mungkin biasa mendengar nasihat ini. Memang benar. Meminum 8 gelas air yang disyorkan oleh pakar pemakanan sebenarynya membantu tubuh anda untuk berfungsi pada tahap yang optimum. Aku memang amalkan....2 liter kt opis 1 liter kat umah
  2. Jangan lupa suplemen kalsium. Kajian menunjukkan bahawa kekurangan kalsium di dalam tubuh mencetuskan hormon yang menyebabkan badan anda berpaut dengan lemak yang sebenarnya boleh dibakar. Anda juga boleh mendapatkan kalsium dari susu rendah lemak, keju, dadih, ikan salmon, taufu dan oatmil. Setiap ari aku akan minum 2 gelas susu low fat
  3. Makan!Memakan snek dengan kerap dapat membantu. Sekiranya perut anda sudah mula memulas dan berbunyi, ia bermakna ia memerlukan ‘minyak’. Jika anda tidak makan, fungsi tubuh akan menurun dan anda mungkin akan memakan berlebihan pada waktu makan seterusnya. Pilihlah snek yang mempunyai kandungan fiber dan protin yang tinggi seperti buah-buahan, biskut berfiber tinggi atau dadih. kat opis aku akan amik 1 pek wheat cracker...10 pg dan 4pm
  4. Tidur yang cukup. Tidur sekurang-kurang 7 atau 8 jam setiap malam penting untuk mengekalkan metabolisme yang sihat. Kekurangan tidur boleh mengganggu kebolehan tubuh untuk membakar kalori. (Tidur yang lebih juga tidak baik dan mempunyai kesan yang sama!). Cuba kekalkan rutin tidur yang konsisten dan tidur dan bangun pada masa yang lebih kurang sama setiap hari. tido kalo esok ari keje 11pm- 6pg (7 jam) kalo esok cuti 12pm- 6.30 pg (6.5 jam)
  5. Jangan Stress. Stress meningkatkan jumlah kortisol di dalam tubuh. Kortisol merupakan hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persediaan sekiranya di dalam situasi yang bertekanan tinggi. Melakukan senaman seperti yoga atau bermeditasi adalah contoh yang baik untuk membantu mengurangkan tekanan yang dihadapi. yg ni aku tak pernah buat lagi...stress tu mmg selalu la...tau2 dh ilang stress....biasanya aku tdo je kalo stress
  6. Sinar mentari baik untuk kesihatan dan metabolisme anda. Kajian menunjukkan bahawa menghabiskan masa yang lama di dalam persekitaran yang tertutup dan gelap mempunyai kesan fisiologi yang sama seperti apabila anda tidur atau menambahkan berat badan. Waktu terbaik untuk berada di luar adalah di antara jam 11 pagi dan 3 petang. Berehatlah sebentar dari tugas-tugas pejabat atau keluarlah dari rumah dan berjalan di luar. Selain daripada mendapatkan sedikit sinar matahari anda juga akan menaikkan kadar jantung anda dan dapat menghirup udara yang segar.
  7. Lakukan senaman menggunakan pemberat. Satu paun otot akan membakar 35 hingga 50 kalori manakala satu paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori.
    kalo kat opis aku akan gi cafe yang memang akan kena matahari la...tapi kejap ada la dalam seminit...cafe pun xsampai 100 meter dari opis
  8. Lakukan senaman menggunakan pemberat (weight training). Satu paun otot akan membakar 35 hingga 50 kalori manakala satu paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori. Meningkatkan otot di dalam tubuh dapat menaikkan kadar metabolisme asas (basal metabolic rate atau BMR) anda sehingga 40%. Anda tidak perlulah menjadi pengangkat berat seperti atlet bina badan. Menggunakan pemberat yang rendah dan melakukan bilangan ulangan yang tinggi juga terbukti dapat membina otot dan membakar lemak. Interval training atau latihan berkala adalah cara yang baik untuk mendapatkan kesan senaman yang maksimum sekiranya anda sibuk dan sukar mencari masa yang panjang untuk bersenam.
  9. pemberat ada iaitu  dumble 2kg tp dah brapa bulan jadi tukun tiruan....ptg nanti nak kena keluarkan blk ni
  10. C untuk cergas. Suplemen Vitamin C juga penting. Vitamin C dan kalsium adalah rakan yang baik dalam meningkatkan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral tersebut. aku mmg x amik apa2 supplement lagi
  11. Pedas! Sekiranya anda suka memakan makanan yang pedas dan bercili, ini berita baik untuk anda. Kandungan capsaicin di dalam cili mampu membakar kalori sehingga 30 minit selepas anda memakannya. patut la payah nak kurus...aku tak tahan pedas....adeh...padehal org nogori hahahah
  12. Minum Teh Hijau atau Teh Oolong.Gantikan cawan kopi atau teh tarik yang kedua itu dengan teh hijau atau teh oolong. Teh hijau
    dan teh oolong mengandungi polifenol yang dapat meningkatkan kadar metabolisme. Anda perlu meminum 4 atau 5 cawan sehari untuk melihat kesannya. yg ni mmg aku minum tapi 1 mug je setiap hari

BMR BMI dan DCR

Idea asal dipetik dari blog ini

kalori adalah unit mengukur tanaga. Kalo nak kurus kalori yang keluar mesti lagi banyak dari kalori yang masuk.

1. Keperluan kalori berbeza ikut jantina

Lelaki 2000-2500 Kcal sehari
Perempuan 1600-2000 Kcal sehari
- tu sebab lelaki makan banyak pun takper huhuhu.....cer tengok kat cafe2...perhatikan pinggan org lelaki dgn pinggan pompuan...lelaki relax je amik nasik banyak menimbun...tapi tak gemok pun....tak yah gi jauh la tengok aku ngan hb....ada masa kami sama2 diet...menu dan workout lebih kurang sama....lepas sebulan dia yg nampak susut...aku camtu gak adeh....

ni suami ku...sebulan puasa kurus....aku????

2. Utk kawal berat badan kiter kena tau baper kiter nyer BMI....tahap mana ketenatan berat badan kiter tu...BMI adalah Body Mass Index

Ni skala BMI
<18 .5="" p="" underweight="">18.5< 25 healthy weight
25-<30 over="" p="">30-<35 1="" kelas="" obes="" p="">35-<40 2="" kelas="" obes="" p="">>40 obes kelas 3

Formula BMI
berat (kg) bahagi (tinggi dlm meter x tinggi dalam meter)

Cth berat aku 82.4kg tinggi 1.52m

BMI = 82.4 / (1.52 x 1.52)
BMI = 82.4/ 2.3104
BMI = 35.66
so aku dalam kategori obes kelas 2

nak dapat berat sihat aku kena kurangkan lagi berat badan
cara nak kira

BMI healthy x tinggi (m) x tinggi (m)
25 x 1.52 x 1.52  = 57.7kg

bape kg nak kena buang 82.4- 57.7kg = 24.7kg

banyak kan huhuhu.....


3. then kena kira kiter nyer BMR (basal metaabolic rate) BMR adalah jumlah kalori yg tubuh kiter pelrukan berdasarkan berat, tinggi dan umur (tanpa aktiviti fizikal)

Formula BMR ikut jantina

lelaki 66 + (13.7 x berat dlm kg) + (5 x tinggi dlm cm)- (6.8 x umur)
perempuan  655 + (9.6 x berat dlm kg) +(1.8 x tinggi dlm cm)- (4.7 x umur)

cth aku pompuan ofcoz
berat 82.4 kg
tinggi 152 cm
umur 36 tahun

BMR = 655 + (9.6 x 82.4 ) + (1.8 x 152 ) - (4.7 x 36)
BMR = 655 + 791.04 + 273.6 - 169.2
BMR = 1888.84


4. pastu dapatkan DCR (daily calorie requirement)
DCR adalah nilai kalori yg diri anda perlukan apabila ada buat aktiviti fizikal

1.2 untuk Individu kurang bersenam/tidak bersenam
1.375 utk yg bersenam 1-3 kali seminggu
1.725 utk yg bersenam 6-7 kali seminggu
1.9 utk yg aktif giler

Aku amik yg 1.375 sebab sejak 2 minggu ni aku boleh kata bersenam setiap hari (30 MIN /SESI)
So bacaan BCR aku adalah

DCR = BMR x 1.375
DCR = 1888.84 X 1.375
DCR = 2597.16

jadi conclusionnya, berdasarkan umur, berat tinggi dan aktiviti harianku, aku PERLUKAN 2597.16 kalori setiap hari


jadi untuk kurangkan berat badan aku kena amik kalori xleh lebih  DCR (2597.16) tetapi tak boleh kurang dari BMR (1888.84)
Sebab kalo kurang dari BMR, metabolisme akan jatuh merudum dan berat akan naik mendadak....
Bila metabolisme jatuh, kiter akan rasa letih, lesu dan tak bertenaga.... sebaiknya utk kurangkan berat kena amik 500kcal kurang dari nilai DCR....dan kalo nak naik lebih 500kcal dari DCR See...tu sebab ada kala kiter diet kurang makan mcm nak mampos tapi berat naik menggila....baik xyah diet

macam aku kena amik tak lebih dari 2000kcal sehari utk kurus tapi xleh kurang dari 1800kcal

Tips dan formula utk control jumlah kalori dalam badan

1. kalo aritu kiter termakan banyak, workout la atleast 30 min utk bakar balik lebihan kalori tu....kira macam denda la...dah ko makan x hengat donia....

2. jangan skip makan...mesti makan walaupun sikit mengikut pirmaid makanan seimbang sebab bila skip makan, akan ganggu proses metabolisme tubuh kiter

3. perlu paham yg kiter nak turunkan berat badan dgn membina otot dan membakar lebihan kalori

4. Selain workout dan melakukan aktiviti fizikal, nutrisi seimbang adalah penting dalam misi mencapai berat badan ideal...kalo ko bersenam 2 jam sehari pun tapi lepas tu ko melantak roti canai teh tarik mee goreng mamak kek 2 slice tak jadi apa gak....jadi seimbangkan...makan jaga...senaman puin buat....
Ni tak dapat 1 konsep diet...tu je la dok hadap sampai putus asa....jaga makan tapi tak exercise...exercis bagai nak rak tapi makan maam bela saka....Aku la tu

kalo boleh kiter nak berdiet dengan ceria...tak nak stress2....baru la diet sihat namanya....gi la makan kat mana pun sentiasa jaga portion dan apa makanan yg kiter makan...kira macam berpantang sket la....mcm pesakit jantung takleh makan masin, pesakit diabetis xleh makan manis, macam kiter ni kira pesakit gak la....penyakit carik sendiri namanya....kalo kiter tak berubah sekarang bila lagi...takkan nak sakit baru nak berubah kan.....

Cabaran-cabaran yg dihadapi sepanjang tempoh berdiet

1. godaan makanan2 tidak sihat
- sentiasa pastikan kiter tidak tergoda dengan makanan2 tak sihat ni esp junk food, manis dan berlemak. cukup2 la apa yg kiter sumbat dalam badan selama ni....jgn lar biarkan badan kiter menderita lagi

2. masa utk workout
-pasti akan kekangan masa bila nak bersenam....esp masa hari cuti, petang malam....jgn cipta alasan...sentiasa pastikan dalam satu hari badan kiter berpeluh secukupnya...macam aku , aku jadikan rutin harian...setiap hari akan spend masa 30 min utk keluarkan peluh....cari masa yg sesuai....waktu balik keje, pagi dan petang hari cuti...jgn malas...cari partner...30 min sekejap je...kalo tgk citer hindustan lagi lama....ni kira spend masa utk diri kiter sendiri.....

3. pandangan negatif org sekeliling
-pernah tak rasa macam di sabotaj oleh org lain bila kiter mula nak diet....ayat2 sentap sepert

' ala diet pun tak kurus2 gak'
'makin berisi aku tgk...kata diet'
'tak makan ke....??? takkan diet kot'
' jom la makan, ala stakat sepinggan nasik tak gemoknya'

dan macam2 lagi la kata2 sinis perli sindir
1st skali senyum....just ignore abaikan....jgn simpan langsung dalam fikiran dan ati...anggap je tu suara2 langau mengerumun taik...persetankan...hahahahaha

Buktikan yg kata2 mereka tak benar....kena ingt yg kiter gemok buka sehari tiba2 eh dah gemok....makan taun kan...jadi nak kurus pun camtu gak....takkan 2 ari jaga makan bersenam dh turun 10kg....jadi teruskan jaga makan dan workout....lama2 bila tgk kesungguhan kiter org akan diam...apetah lagi kalo nampak ada perubahan....

4. berat tak turun
- tension kan...aku pun tension....kalo kiter konsisten jaga makan dan workout, jgn sedih kalo bila naik timbang berat tak turun....mungkin kg tak turun tp inch turun...kalo tak caya lepas 2 minggu cuba pakai baju yg selama ni kiter pakai muat2...mesti dah sedang elok....kalo bj selama ni kiter pakai sedang elok mesti dah longgar.... kalo slama ni longgar mesti dah gedobos....
kalo anda skang pakai saiz XXL, gi kedai beli baju saiz S atau M....sangkut baju tu jadikan inspirasi...sematkan dalam hati "InsyaAllah suatu ari nanti aku akan muat pakai baju ni".GO GO CHAIYOK

Jadi jangan putus asa....teruskan usaha....kena ingt nak gemok makan masa bertahun takkan nak kurus dalam sekelip mata.....enjoy your life, enjoy your healthy meal and enjoy your daily workout


pic smalam 15 hari TBL





Individu yg kurang senaman/tak bersenam lansung/duduk buat kerja pejabat sahaja = 1.2 Individu yg aktif sikit-sikit/senaman 1-3 kali seminggu = 1.375 Individu yg aktif /senaman 3-5 kali seminggu = 1.55 Individu yg sangat aktif/senaman 6-7 kali seminggu = 1.725 Individu yg terlampau dan teramat aktif/kerja dan senaman berat setiap hari/senaman 2 kali sehari = 1.9

Read More at nusaybahanuwar.com/ilmu-kurus-1m-jom-kira-bmi-bmr-dan-dcr/ © Life is a Story
Apa itu Kalori ? Kalori ialah unit untuk mengukur tenaga. Tubuh kita memerlukan kalori untuk menghasilkan tenaga yang sangat penting untuk rutin seharian. Untuk kurus atau menurunkan berat badan, kalori yang masuk MESTI lebih rendah daripada kalori yang keluar. Jika kita terlebih makan atau makan terlalu banyak melebihi keperluan tubuh, ianya tidak akan dibakar, seterusnya bertukar menjadi lemak yang tersimpan di dalam badan. Akibatnya, berat badan akan bertambah dan sekiranya tidak dikawal ia akan membahayakan kesihatan kita pula.

Read More at nusaybahanuwar.com/ilmu-kurus-1m-jom-kira-bmi-bmr-dan-dcr/ © Life is a Story

Thursday, August 3, 2017

15 days TBL- kelas pemakanan diet seimbang

Arini ari ke 15 TBL....kejap je dah 2 minggu....kelas diet ni wajib hadir dimana kehadiran direkodkan....

ni penceramah nya...En. Firdaus...Dulu dia obes gak berat hampir 150kg....dalam masa 11 bulan  dia kurang lebih 60kg dgn berjalan joging dan diet sahaja 9 tahun lalu....dan dia boleh menten sampai skang...siap jadi fitness trainer lagi....





 Ni diantara yang dikongsikan dalam kelas tadi....dia terangkan apa itu protein, carb, fat dan fungsi nya masing2....mcm rajah kat atas ni utk turun berat nutrien kena seimbang

1. kena ada dalam diet harian kiter 40% carb, 30% protein & 30% fat
2. kena ada exercise atleast 150min seminggu
3. Air 8 gelas sehari (3 liter)
4. kena naikkan pengambilan omega 3 yg ada dalam
5.rehat dan tido kena culup atleast 7 ke 8 jam sehari
6. kena ambil serat utk memudahkan pembuangan 


protein kena amik setiap ari dalam setiap hidangan. kalo macam pagi mungkin ada protein dari telor...tghr should be tak de masalah la...sebab normally kiter amik lauk macam ikan ayam yg ada protein...tp masa snack time jarang ada org nak makan protein semata...slalunya buah atau desert yg mana xde protein.....

lemak pun ada baik, tak baik dan jahat....
lemak baik drpd  avocado, salmon, almond....lemak x baik drpd cheese, daging dan lemak jahat dari fast food dan mknan manis

ni contoh plate utk lunch atau dinner....

1/2 sayur + buah, 1/4 nasi  dan 1/4 lagi lauk.....sebaiknya makan hidangan macam ni sekali atau 2 kali je....biar makan sikit tapi kerap dari makan sekali banyak....



ni perbezaan antara weight dan fat loss yg mana fat loss adalah lebih baik dari weight loss....
Adalah penting berat yg turun itu melalui penurunan berat lemak dan bukannya berat otot.....
contoh2 exercise yang boleh dilakukan....
 En. Firdaus minta kami kira sendiri BMI BMR dan kalori intake sepatutnya utk kuruskan badan....next entry aku share kiraan aku sendiri berdasarkan apa yang  aku google

Petang smalam lepas kelas diet ada larian kat blakang opis ni....aku tak join sebab panas...huhuhu...aku ni kan ala2 putri lilin gitu....xleh kena panas....cair nanti....lagipun aku mudah sunburn....nak ilang amik masa beberapa bulan gak....lepas asar dan punch card aku terus turun dewan utk kelas zumba bersama ZIN Sandara Tim...Aku pum dah follow dia kat FB jadi senang la nak tau apa ada kelas ke tak....

kelas setiap rabu di Presint 10

ha yg ni kelas yg aku gi...sebab bawah opis je kan...tiap ari khamis
So smalam kami buat zumba + tabata selama sejam.....peluh toksah cerita.....aku ni mudah berpeluh....dok dalam bilik yang takder kipas kejap je dah berpeluh....tapi ta k gak kurus kurus huhuhu

Ni kali ke 3 aku join kelas ni....masa 1st time dtg aku rasa berapa kerat je datang....mungkin sebab kesedaran pada peserta TBL selepas timbang maka last week dgn smalam boleh tahan ramainya....best nya kelas ni instructor perempuan dan peserta pun perempuan...Anjuran puspanita kan harusla gigirl semuanya...jadi kiter nak terbungkang tertonggeng tergedik memang tak segan la....

credit pic : fb ZIN santra tim

cer cari mana aku heheheh
Aku pun ada like fb zumba kaki putrajaya.....jadi ni zumba yg ada disuria mall weekend ni...plan nak gi tapi tgk keadaan dulu macamana...Almaklumlah weekend ni hari bersama keluarga....kang aku pg petang sibuk berzumba je kang terabai lak anak dan suami....alasan hahaah