Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Wednesday, November 15, 2017

Lama kan tak bersiaran......

Tarik nafas dulu......lepas.....huh

Diet......hmm caner nak citer ek....diet kelautan dalam heheheh
Asalnya aku plan nak start balik 1 nov tp tu la tak settle kemas lagi jadi aku tak sempat nak workout dan makanan ada dimerata tempat.....

tp aku tak la kembali ke tabiat makan yg lama....still jaga apa yg aku makan cuma kekadang tu adalah terkucil skali 2 kali 10 kali heheheh

Skang ni pagi aku makan 1 hidangan bf yg lengkap....tghr makan nasik berlauk....nasik menten sesenduk....malam makan awal sket tp berasaskan roti....

Ni contoh menu dinner aku....sepinggan ni bukan aku makan sorang ya....aku just amik 1 ke 2 potongan...InsyaAllah kenyang jgn risau....baca bismillah.....

tortilla nugget

sandwich


salad sukati aku....

Senang je nak wat salad ni....just goreng nugget je....bahan yg lain tu siap sedia utk dimakan

Bahan2

nugget - goreng
salad - potong sukati nak camner
carrot- sagat halus
kopok chachos perasa BBQ
kepingan cheesedale- potong kecik2
sos thousanf island

cara2
gaul rata semua bahan dan tada.....sedia untuk dinikmati....

boleh letak dalam tortilla atau jadikan sandwich....kalo nak prepare awal tapi nak makan kendia asingkan nugget dan kopok....btol2 nak makan baru gaulkan....

p/s: Utk org yg diet lebihkan salad dan carrot

Thursday, October 19, 2017

Last weight in......

Timbang pagi ni naik....jadi aku amik amaun timbangan kt umah pg tadi huhuhu....sebab masa tu x makan apa lagi.....aci dok.....

Jadi final weight adalah 81.5kg.....

20 Jul 2017 84.7
20 Okt 81.5kh

Lost 3.2kg....Alhamdulillah


Aku tau kat mana silapnya jadi taknak down sangat.....yg penting inchloss ada...pinggang seblom ni 38 inch dah jadi 36 inch....
Lost 2 inch....Jadi la....


Dan ini kubawakan......pic arini dan pic 3 bulan lepas..pose yg sama......memakai tudung dan skirt yg sama tp baju berbeza sebab bj yg lama tu 'gedeboih'



before 20 Jul 84.7kg
after 20 Okt 81.5kg

before
after



Muka x nampak sgt kan jadi close up sket.....

before
after
Seperti biasa jgn terpedaya dgn kefelolesan wajah itu...kamera trick semata2....yg nak difokuskan adalah ketembunan pipi itu....

So berakhirlah sudah TBL selama 3 bulan....tapi program diet ku tidak berakhir disin...InsyAllah akan bermula semula pada 1 Nov 2017......Dalam pada itu aku tetap akan jaga makan dan rutin senaman cuma tak direkodkan la....harap2 xnaik semula hahahha....

Dalam 2 minggu ni nak concentrate batrisyia final exam sek pagi dan petang exam kafa....jadi aku tak leh nak workout sgt.....

Settle exam dan kemas rumah aku akan update semula perkembangan diet ku.....tungguuuuuuuuuuuuuuu.........................

Wednesday, October 18, 2017

Esok final weight in......


Secara jujur nya aku memang tak diet sgt lagi dah macam dulu....mkan tu jaga la jugak tp tu la x macam dulu la...workout pun kurang....jadi bersedia dgn apa saja kemungkinan esok.....aduh.....



Ni pic smalam...jenjalan gi ikea...then posing merata kat my town....bukan beli apa2 pun....g makan sajer huhuhu.....




Arini rasa cam xnak makan seharian.......huhuhu

Friday, October 6, 2017

5th weight in.....

Pejam celik pejam celik tinggal lagi 2 minggu nak berakhir TBL.... InsyaAllah....
Diet masih terpelihara....aku jaga makan portion dan sebolehnya elak manis

workout lak masih diteruskan cuma tak hard macam seblom ni sebabnya aku sibuk makeover umah skang....kemas umah pun kira macam workout gak kan heheheheh....zumba dah kurang sebab ikut nasihat coach kata zumba dah macam tak lut pada aku...so aku naik threadmill je...20 minit 1 sesi....tp tu la...kalo sempat aku buat...kalo tak memang kelautan dalam hindi ler ....adeh

Pagi tadi timbangan ke 5......biasanya timbang kul 7.30 pagi....jadi gi timbang dulu baru bf....tp arini en.razif cuti ...so pengganti dia mintak start kul 8.30am...nak gi lambat kang lambat plak makan....jadi redha je la....pagi ni aku minum neslo kosong pastu makan begedil + tolo mato + sambal sket......

then gi timbang.....tada......turun 100g..... 82.6 kg .....ok la....drpd naik......badan rasa fit sket....xpe la...yg penting settle make over umah nanti aku nak restart balik....jaga makan dan workout.....chewah...

muka baru lepas makan tp blom timbang

pipi masih tembun tp dagu dh runcing sket dok hahahaha
 Sejak isnin lepas aku sedaya upaya masak balik keje.....sedaya upaya tu....malas nak makan luar....lagipun letih mengemas aritu tak ilang lagi....just imagine berkemas dari jumaat malam sampai ahad malam...pastu isnin sambung keje.....ni malam ni nak start balik ni....dah macam buruh paksa dah aku rasa....so masa ari keje aku takder la berkemas sangat....just balik ontime, masak makan basuh baju sidai baju lipat baju sapu2 lap2 sket.....


char kue teow






kue teow goreng


bihun goreng


ni menu malam tadi ....macaroni cheese carbonara.....
Semua menu ni aku makan tanpa rasa bersalah....cuma jaga portion dan makan awal....dalm kul 8 aku dah makan....so that aku leh tdo kul 11 paling awal.....

Tinggal lagi 2 minggu nak abes TBL....pertandingan je yg berakhir tapi program diet masih diteruskan.....walaupun tak mencapai target yg aku jangkakan tapi badan semakin fit...mungkin kesan dari workout dan zumba.....

Next program adalah DIET 7 MONTH.....
Ni program aku sendiri jer.....aku mmg takleh stop diet...kalo stop jap gi naik balik.....
Seblom puasa dulu berat aku 87kg
Skang 82kg.....ok lar turun 5 kg dalam 4 bulan hahahaha

Nanti ada masa aku up balik pic full body pakai baju masa mula2 aku start TBL dan pic last day TBL 20 Okt nanti InsyaAllah



Buat masa ni tatap lah pic ni dulu.......
masa jamuan raya 


pic smalam memakai baju dan tudung yg sama

Thursday, September 7, 2017

TBL 3rd Weight In dan rendang raya

Dah dekat 2 minggu aku rasa tak workout....last masa zumba kt opis last 2 weekes...pastu aku tak dapat nak bersenam sgt pasal sibuk mengemas rumah....walaupun tak workout tapi kerja mengemas ni boleh tahan pakai tenaga gak....rabu last week dari kul 8 pagi sampai petang aku kemas...

isnin lepas pun kemas lagi pg sampai petang...penat toksah citer....bekerja kuat gak la otot2 perut dan peha mengangkat pelbagai saiz dan berat kotak....xleh angkat aku tolak...takleh tolak aku elak....Asal bergerak dah





Balik raya kali ni aku makan apa saja aku nak makan tp aku jaga portion...makan sket2 tapi kerap....amik 2 ketul lemang makan ngan rendang....lepas 2 jam makan tart nenas sebiji.....lama sket nasi impit kuah kacang lak.....lagipun aku banyak bergerak kali ni...ada je tempat nak pegi walaupun 6 ari cuti macam tak cuti jer rasa....

Padi tadi timbangan yg ke 3 utk TBL...ramai yg target naik sebab baru lepas raya kan....aku pun redha je la...smalam perut tak brapa sihat...jadi aku makan roti wholemeal je sekeping....naik scale pg ni Alhamdulillah

82.6kg

lost 1.1kg dari timbang 2 minggu lepas.....jadi la....drpd naik....kalo tiap malam makan roti wholemeal rasanya lg cepat turun hahahah....

Ptg ni InsyaAllah ada kelas zumba lak.....harap2 next timbangan ada penurunan lg....



muka baru lepas makan nasik

Sunday, August 27, 2017

TBL hari ke 40

 Sejak 2 minggu lepas aku dah start apply losyen mustajab kat bahagian perut....perut je la sebab tu bhg plg payah skali nak turun....adeh....korset pun pakai gak tapi masa waktu kerja je la.....pinggang pun adu dah mula sukat.....Jadi pagi sabtu ukuran pinggang aku adalah 38 inch...

Khamis lepas mcm biasa ada kelas zumba ....tp sebab ptg tu ada TBL sesion dgn coach syahmi maka dia stay dan ada la body combat skali.....

body combat ni macam latihan ala ketenteraan....pergerakan seperti boxing kicking jumping gitu la

diantara pelajar yg hadir

Lepas warm up dan body combat ada wat tabata sket then sambung blk zumba cam biasa....Aku lebih suka zumba sebab xsakit badan hehehe....padehal yg sakit badan tu la buat lelemak menjauh.....jadi kena push harder lg

Kelas berlangsung selama sejam...pastu terus gi makan....heheheh...boleh gitu...tp aku makan kongsi ngan irfan...lebihkan sayur....selebihnya byk suap dia jer....


ni coach syahmi dan ZIN sandra.....kresdit semua pic : FB Sandra Tim

dan macam biasa seblom blk wefie dulu.....


tetiba boleh terjumpa exclassmate masa sekolah dulu...Ana...Aku sekelas dgn dia dari darjah 1 lagi.....
and again jgn terpedaya dgn kefelolesan wajah itu.....camera trick semata2.....


ni pic smalam...pose tepi kolam....

Padi tadi alhamdulillah berat aku dah turun jadi 82.2kg.....lilit pinggang pun jadi 37.5inch....harap2 kekal la turun sehingga next timbangan 7 sept nanti

Ari rabu ni aku plan nak cuti kemas stor dan bilik...kira workout la jugak kan...then ahad blk kg...Aku dah plan nak sama2 kontrol diet dgn dikla masa blk kg nanti...dan aku akan pastikan aku wat workout masa 3 ari kat kg nanti....InsyaAllah.....harap2 la xtergoda dgn masakan emak bersama lemang dan rendang.....adeh

Skang ni aku tgh mencuba 1 cucian muka ni...kalo berkesan nanti aku reveal....kalo xberkesan diam2 sudah hahahah....

Thursday, August 24, 2017

Post Mortem setelah sebulan + senamrobik + tabata

Petang ni kul 2.30pm ada perjumpaan wajib bersama semua peserta program TBL.....masuk2 dewan jer terpampang slide 115 dan 46.8

Aku mengandaikan tu adalah berat tertinggi dan berat terendah peserta program.....program dimulakan dengan membuat bulatan besar dab pembahagian kumpulan dibuat kepada 5 kumpulan kecil...Aku masuk kumpulan 1....dalam group seorang ketua dilantik dan kami semua berkongsi progress penurunan apa jenis diet dan wprkout yg dipraktikkan serta beberapa tips dari rakan2 yg turun berat banyak....Dalam group tu sendiri ada 3 org yg naik berat termasuk aku..Yg paling byk turun berat ada sorang kakak ni...dia turun 3.4kg....not bad lah....kebanyakannya share benda yg hampir sama

1. Diet- xmakan nasi, kurangkan carb, elakkan manis, makan seblom 7pm
2. workout- joging, zumba, gym
3. minum air secukupnya
4. rehat cukup

Cuma ada beberapa idea yg dikongsikan yg mana aku xterfikir boleh menyumbang kearah penurunan berat badan

1. Support dr ahli keluarga dan pasangan
2. Bila dh hujung bulan , duit kurang, jadi kurang makan hehehe
3. pergi balik keje jalan kaki....adeh

Penurunan paling banyak adalah lebih 6kg dari seorang abg ni....Dia share apa yg dia buat...Dia just ubah lifestyle dia...kontrol makan, workout....Abang ni lakukan  setiap hari berjalan keliling bangunan MOF ni...boleh tahan jauh gak tu....

Lepas sesi perbincangan coach syamim ada bagi beberapa tips...Diantara yg aku ingt dia cakap 3 waktu makan utama jgn skip...mesti makan utk tingkatkan metabolisme...kena tau kiter nyer BMR...brapa kalori intake kiter setiap hari....jangan lebih dan jgn kurang kena sepadan dengan kiter nyer aktiviti kiter seharian

Bab workout pulak, kena tukar rutin senaman...mcm aku citer dalam entri seblom ni la..kalo dah biasa joging 10 km setiap hari...badan akan biasakan diri dan berat badan akan jadi plateau....so kena pelbagaikan....mungkin seblom ni kiter biasa wat cardio workout...boleh selang selikan dengan weight training.....

Lepas sesi soal jawab, coach syamim lead sejam workout senamrobik plus tabata.....tabata ni nampak macam mudah tp effect dia sangat bagus...macam tadi kami buat basic tabata utk lower body dan core....peha dan perut.....jenuh gak la nak buat sampai berbaring semuanya...


Tu je cerita utk arini...jap gi nak gi zumba lak......bersama ZIN sandra seperti biasa ler.....