Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Thursday, September 7, 2017

TBL 3rd Weight In dan rendang raya

Dah dekat 2 minggu aku rasa tak workout....last masa zumba kt opis last 2 weekes...pastu aku tak dapat nak bersenam sgt pasal sibuk mengemas rumah....walaupun tak workout tapi kerja mengemas ni boleh tahan pakai tenaga gak....rabu last week dari kul 8 pagi sampai petang aku kemas...

isnin lepas pun kemas lagi pg sampai petang...penat toksah citer....bekerja kuat gak la otot2 perut dan peha mengangkat pelbagai saiz dan berat kotak....xleh angkat aku tolak...takleh tolak aku elak....Asal bergerak dah





Balik raya kali ni aku makan apa saja aku nak makan tp aku jaga portion...makan sket2 tapi kerap....amik 2 ketul lemang makan ngan rendang....lepas 2 jam makan tart nenas sebiji.....lama sket nasi impit kuah kacang lak.....lagipun aku banyak bergerak kali ni...ada je tempat nak pegi walaupun 6 ari cuti macam tak cuti jer rasa....

Padi tadi timbangan yg ke 3 utk TBL...ramai yg target naik sebab baru lepas raya kan....aku pun redha je la...smalam perut tak brapa sihat...jadi aku makan roti wholemeal je sekeping....naik scale pg ni Alhamdulillah

82.6kg

lost 1.1kg dari timbang 2 minggu lepas.....jadi la....drpd naik....kalo tiap malam makan roti wholemeal rasanya lg cepat turun hahahah....

Ptg ni InsyaAllah ada kelas zumba lak.....harap2 next timbangan ada penurunan lg....



muka baru lepas makan nasik

Sunday, August 27, 2017

TBL hari ke 40

 Sejak 2 minggu lepas aku dah start apply losyen mustajab kat bahagian perut....perut je la sebab tu bhg plg payah skali nak turun....adeh....korset pun pakai gak tapi masa waktu kerja je la.....pinggang pun adu dah mula sukat.....Jadi pagi sabtu ukuran pinggang aku adalah 38 inch...

Khamis lepas mcm biasa ada kelas zumba ....tp sebab ptg tu ada TBL sesion dgn coach syahmi maka dia stay dan ada la body combat skali.....

body combat ni macam latihan ala ketenteraan....pergerakan seperti boxing kicking jumping gitu la

diantara pelajar yg hadir

Lepas warm up dan body combat ada wat tabata sket then sambung blk zumba cam biasa....Aku lebih suka zumba sebab xsakit badan hehehe....padehal yg sakit badan tu la buat lelemak menjauh.....jadi kena push harder lg

Kelas berlangsung selama sejam...pastu terus gi makan....heheheh...boleh gitu...tp aku makan kongsi ngan irfan...lebihkan sayur....selebihnya byk suap dia jer....


ni coach syahmi dan ZIN sandra.....kresdit semua pic : FB Sandra Tim

dan macam biasa seblom blk wefie dulu.....


tetiba boleh terjumpa exclassmate masa sekolah dulu...Ana...Aku sekelas dgn dia dari darjah 1 lagi.....
and again jgn terpedaya dgn kefelolesan wajah itu.....camera trick semata2.....


ni pic smalam...pose tepi kolam....

Padi tadi alhamdulillah berat aku dah turun jadi 82.2kg.....lilit pinggang pun jadi 37.5inch....harap2 kekal la turun sehingga next timbangan 7 sept nanti

Ari rabu ni aku plan nak cuti kemas stor dan bilik...kira workout la jugak kan...then ahad blk kg...Aku dah plan nak sama2 kontrol diet dgn dikla masa blk kg nanti...dan aku akan pastikan aku wat workout masa 3 ari kat kg nanti....InsyaAllah.....harap2 la xtergoda dgn masakan emak bersama lemang dan rendang.....adeh

Skang ni aku tgh mencuba 1 cucian muka ni...kalo berkesan nanti aku reveal....kalo xberkesan diam2 sudah hahahah....

Thursday, August 24, 2017

Post Mortem setelah sebulan + senamrobik + tabata

Petang ni kul 2.30pm ada perjumpaan wajib bersama semua peserta program TBL.....masuk2 dewan jer terpampang slide 115 dan 46.8

Aku mengandaikan tu adalah berat tertinggi dan berat terendah peserta program.....program dimulakan dengan membuat bulatan besar dab pembahagian kumpulan dibuat kepada 5 kumpulan kecil...Aku masuk kumpulan 1....dalam group seorang ketua dilantik dan kami semua berkongsi progress penurunan apa jenis diet dan wprkout yg dipraktikkan serta beberapa tips dari rakan2 yg turun berat banyak....Dalam group tu sendiri ada 3 org yg naik berat termasuk aku..Yg paling byk turun berat ada sorang kakak ni...dia turun 3.4kg....not bad lah....kebanyakannya share benda yg hampir sama

1. Diet- xmakan nasi, kurangkan carb, elakkan manis, makan seblom 7pm
2. workout- joging, zumba, gym
3. minum air secukupnya
4. rehat cukup

Cuma ada beberapa idea yg dikongsikan yg mana aku xterfikir boleh menyumbang kearah penurunan berat badan

1. Support dr ahli keluarga dan pasangan
2. Bila dh hujung bulan , duit kurang, jadi kurang makan hehehe
3. pergi balik keje jalan kaki....adeh

Penurunan paling banyak adalah lebih 6kg dari seorang abg ni....Dia share apa yg dia buat...Dia just ubah lifestyle dia...kontrol makan, workout....Abang ni lakukan  setiap hari berjalan keliling bangunan MOF ni...boleh tahan jauh gak tu....

Lepas sesi perbincangan coach syamim ada bagi beberapa tips...Diantara yg aku ingt dia cakap 3 waktu makan utama jgn skip...mesti makan utk tingkatkan metabolisme...kena tau kiter nyer BMR...brapa kalori intake kiter setiap hari....jangan lebih dan jgn kurang kena sepadan dengan kiter nyer aktiviti kiter seharian

Bab workout pulak, kena tukar rutin senaman...mcm aku citer dalam entri seblom ni la..kalo dah biasa joging 10 km setiap hari...badan akan biasakan diri dan berat badan akan jadi plateau....so kena pelbagaikan....mungkin seblom ni kiter biasa wat cardio workout...boleh selang selikan dengan weight training.....

Lepas sesi soal jawab, coach syamim lead sejam workout senamrobik plus tabata.....tabata ni nampak macam mudah tp effect dia sangat bagus...macam tadi kami buat basic tabata utk lower body dan core....peha dan perut.....jenuh gak la nak buat sampai berbaring semuanya...


Tu je cerita utk arini...jap gi nak gi zumba lak......bersama ZIN sandra seperti biasa ler.....



Tuesday, August 22, 2017

Timbangan ke 2 TBL

pagi ni timbang penuh debaran...kt umah dah timbang dah...naik....jadi bersedia la dgn segala kemunkinan....Seperti yg telah dijangka barat naik.....

83.7kg !!!!!!!!

naik 1.5kg

Ada la borak2 sket dgn en. razif (penganjur).....geng2 aku yg lain tau la aku workout macamana jaga makan macam mana.....dia pun heran...sepatutnya turun wpun sket....makan kontrol air cukup wprkout buat.....mana silapnya...Dia mengandaikan cara senaman aku...Aku bgtau yg aku zumba dan naik threadmill....Dia cakap aku kena tukar rutin senaman...mungkin body dah selesa dgn rutin tu...jadi dia suggest aku wat joging blk keje....tips: pakai swearter

Aku bukan taknak tapi masa x mengizinkan....Aku dpt workout setengah jam sehari pun dah besar rahmat...sebabnya aku nak kena masak seblom maghrib....anak2 dan suami kena makan awal gak...sebab tdo awal...

Balik keje aku sampai umah lebih kurang kul 6pm....aku defrost lauk then workout dalam 30 min ...samada zumba atau joging....pastu rest sejukkan badan jap sambil2 tu kemas2 dapur atau hall....then baru gi mandi dan masak....slalu siap masak dalam kul 8 macam tu dah boleh makan....kalo aku joging xcukup 30 min jer....kang nak bersiap lagi...nak turun....adeh...macam macam kan alasan.....

Jadi aku plan ari keje aku workout mcm biasa kat umah ....tapi ari cuti aku joging pagi dan petang.....harap2 next timbangan ada penurunan....

Kontrol diet akn diteruskan seperti biasa cuma ari cuti agak payah sket....adeh...alasan lagi.....

go go chaiyok....


pic 1 syawal
seblom stat TBL 15 jul

3 ogos


5 ogos

14 ogos larian obor
Walaupun berat tak turun tapi inchloss mungkin ada....(ayat nak pujuk ati sendiri) sob sob sob

Sunday, August 20, 2017

Selepas sebulan TBL

Alhamdulillah arini dah sebulan aku join contest TBL...insyaAllah ada 2bulan lagi....Aku plan kalo xdapat lagi berat ideal menjelang berakhirnya contest ni makan akan ku teruskan hingga betul2 dapat berat badan ideal....

Workout isnin sampai khamis insyaAllah settle tapi jumaat sampai ahad......Allah...... azabnya nak istiqamah....bila banyak aktiviti aku terpaksa hadkan aktiviti workout....lagipun aku dah lama tak timbang....rasa berat macam tak berubah jer...takut down jadi baik jgn timbang...makan dan minum masih lagi terjaga cuma weekend la...hancussss......

Khamis lepas ada larian selama sejam dari opis MOF sampai wisma putra...3pm ngko,,,,terik tak terik nya matahari...Aku ni dah la xbrapa nak boleh kena panas....berjelaga aku berlari bawah mataahri....tu sebab aku suka zumba...zumba keluar peluh tp xpenat mcm joging....dah la berlari panas pulak...mendaki bukit pulak....adeh....

pendaftaran



diantara peserta
larian berbukit...adeh....dah la paneh....mendaki plak...lengkap penderitaan

sampai atas takleh terus duduk...jalan2 setempt....takut pitam....dah la panas giler

muka merah padam....dah la tak brapa nak terang...malap jadi muka

panas giler huhuhu

wat workout lagi kat sini....aku wat kt tempat teduh.....


diantara peserta yg amik bahagian.....patutnya ramai lg tp xsemua leh join...tuntutan kerja








Ni diantara peserta2 yg bersemangat join TBL...aku ni nak menang hadiah tu xtau la...tp nak buat penambah semangat tu insyaAllah....

Ni diantara cabaran biggest loser...Aktiviti ni wajib hadir sebab amik kira dalam pemarkahan.....kalo sunat hadir memang aku tak join heheheh....

Seperti biasa khamis petang aku ada kelas zumba + tabata

ZIN sandra yg lead....30 min zumba 30 min lg tabata...zumba ni senang je menari ikut muzik tapi tabata ....adeh....sangat menyeksakan....tp senaman ni baik utk bhg2 tertentu badan....Aku ada terbaca artikel pasal kenapa kerja rumah tidak boleh dianggap workout wpun menggunakan tenaga yg banyak seperti mengemop ...sebabnya kerja yg bila dah rutin badan akan terbiasa dengannya...tu sebab kena pelbagaikan senaman yg kiter buat....bila dh slalu zumba kena selangselikan dgn threadmill joging tabata body combat lompat bintang skipping

bg badan tu terkejut sket....terkejut terkejut baru la lemak2 degil tu mencair...ni x...dalam comfort zone je...Aku ler tu.....adeh

 Ari rabu ni timbangan kali ke 2 utk contest ni....harap2 ada penurunan wpun sekilo....seriau lak rasa





Sunday, August 13, 2017

Beriadah di pagi sabtu

Aku ni kalo mood rajin datang mula la macam2 aktiviti aku ajak 1 family join....Sabtu lepas aku ajak hb ngan anak2 gi joging tepi tasik presint 2

park kete kat depan belon udara ni...thes wat strreching sket...then terus stat jalan dan joging...byk jalan dari lari....yg dua beradik ni asik la lumba lari....


mula2 kitorang panjat monumen alaf baru ni dulu...sampai atas....selfie the turun balik....aku pernah naik skali dulu...masa mula2 pindah opis....tu la skali....dulu semput...kali ni Alhamdulillah ...mungkin sebab dah 3 bulan aku workout....

irfan je xde kasut sukan...jadi pakai kasut jalan je




cubaan mencopot bangunan





Rasa nak dekat sejam kot kitorang jalan dan joging...dari monumen sampai depan masjid tuanku mizan....lumba lari beberapa kali gak....ada yg kakak menang ada yg abah menang...kesian irfan nangis2 dia xmenang....kakak plak lg seronok tgk adik nangis kalah lumba lari....sudahnyas aku pegang kakak suh irfan lari dulu....akhirnya menang gak...kakak plak merajuk....adeh

lepas keluar peluh ....makan mekdi lak....xjauh pun mekdi dari situ hehehe...lagipun tu ler umpan nak soh diorang bgn awal pg tu....mainan mekdi taman dan makan2

Sebab baru lepas workout maka aku makan yg lite2 jer...aku amik big breakfast...scramble egg, burger roti dan sikit sos serta hashbrown...pastu kopi....

Kalo dulu xcukup byk tu jerr...kena lebih lagi...siap dessert....siap ice latte....lepas makan siap2 blk umah....bersiap g kenduri lak

kenduri bertempat di meru klang....makan lagi...tp aku hadkan amik kuih talam seketul nasi sket lauk ayam dan kambing....air bawak sendiri.....tu pun tuan rumah asik lalu lalang suh tambah nasik hahaha...Aku suap irfan dulu...jadi nampak mcm aku makan byk la....heheheh
 Tak jauh dari situ umah member baik aku...fuziyan.....makan lagi...karipap plak....adeh....tp xpe la skali skala...xleh slalu....hancuss diet....

taman depan umah....heaven budak2 ni..tp sayang ujan renyai....xleh main laam

 Malam nya makan lagi ....nasi kambing bakar pulak...aku kongsi nasik ngan irfan....aku suap dia lebih sket dr diri sendiri....kalo dulu siap tambah tu...tp skang kena insaf sket

Pagi esoknya cek petiais xde apa nak masak utk breakfast.. nampak santan..ting....idea....
maka terhasillah nasi lemak sambal bilis dan telor rebus....aku makan nasi sket telor lebih dan sambal je......tghr xmakan....tdo masing2....ptg sket dalam kul 5 hb masak bihun spore.....

tu je cerita makan makan dan makan dihari sabtu ahad.....
Arini back on track....bf bihun smalam + tolo mata
10 am sebiji epal

tghr jap gi InsyaAllah sup dan nasik....opis aku ni ada menu baru yg sihat....slalu aku amik nasik sket + telo dadar + sayur + sup Alhamdulillah kenyang dan sihat

Wednesday, August 9, 2017

Menu ibu berpantang merangkap menu diet yang boleh diamalkan. kredit to diarimama.com

10 Resepi Mudah Untuk Ibu Berpantang Yang Suami Gerenti Boleh Masakkan :)

Assalamualaikum wbt..Salam Sejahtera…
Kandungan saya sudah pun nak masuk enam bulan. Kali ini sedikit nervous kerana bercadang untuk berpantang sendiri di rumah. Maklumlah ibu dah pun meninggal empat tahun yang lepas. Nak berpantang di rumah mertua pula rasa segan nak mintak tolong banyak-banyak especially jika suami terpaksa pulang bekerja semula.
Saya yakin mesti ramai yang alami dilema seperti saya. Ada juga yang terpaksa berpantang sendiri kerana ibu kandung masih bekerja. Pendek kata, 1001 alasan dan sebab yang akhirnya membawa kepada perancangan untuk berpantang sendiri di rumah.
Ketika waktu inilah, suami kena ambil tanggungjawab extra untuk menjaga isteri masing-masing. Maklumlah selepas bersalin, badan tak kuat mana dek kerana darah banyak keluar. Belum lagi urusan untuk settlekan anak-anak yang lain termasuk baby baru.


Jadi sebelum bersalin, kena buat perjanjian siap-siap dengan encik suami (wajib buat tau). Antara tugasan yang diamanahkan untuk suami saya ialah memasak lauk pauk untuk isterinya yang sedang dalam pantang (satu family boleh makan pun sebenarnya).
Kalau ikutkan belah keluarga saya, ikan merupakan menu utama dalam penyediaan menu berpantang. Maklumlah kami orang Terengganu. Ayam atau daging memang kena pantang dulu dalam 10 hari pertama. Tapi, saya tidak kisah sebab memang lebih suka makan ikan berbanding ayam.
Lagipun, ikan ternyata lebih bagus untuk otak.

10 Resepi Mudah Untuk Ibu Berpantang

Saya kongsikan 10 resepi di bawah khas buat para suami yang bakal mengambil tanggungjawab sebagai chef ketika isteri di dalam pantang. In shaa Allah, caranya memamg mudah. Lagipun bahan masakan untuk ibu berpantang tidaklah serumit mana.
Masak dengan kasih sayang, tentu lebih sedap rasanya kan? Jom follow 10 resepi di bawah.
#1. Ikan Panggang
  1. Basuh bersih dan kelar ikan kembung/selar/merah/tenggiri
  2. Lumurkan garam, kunyit dan lada hitam pada badan ikan (kalau anak jaundis, lumurkan garam dan lada hitam sahaja)
  3. Bakar atau panggang menggunakan pemanggang ajaib
  4. Jika mahukan ikan bakar beraroma, balutkan ikan dengan daun pisang ketika proses memanggang.
  5. Siap dan boleh makan bersama nasi panas yang ditabur lada hitam tumbuk.
#2. Singgang Ikan
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Satukan kunyit hidup, lengkuas, bawang putih dan asam keping ke dalam periuk yang berisi air
  2. Didihkan. Bagi didih lama supaya air-air perencah turun.
  3. Bila sudah didih dalam tempoh yang agak lama, masukkan ikan tenggiri/ selar/kembung. Perasakan dengan garam
  4. Angkat apabila ikan sudah masak
**Biasa kami menggunakan ikan tongkol untuk memasak singgang ikan. Tetapi untuk ibu berpantang, ikan tongkol ini dikatakan gatal. Jadi gunakan sahaja ikan selar/kembung atau tenggiri.
**Kunyit, lengkuas dan bawang putih nak tumbuk atau hiris-hiris pun boleh.
#3. Sup Lobak Putih
  1. Panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga layu
  2. Masukkan ikan bilis dan tumis seketika. Masukkan air dan didihkan sehingga layu
  3. Bila sup mendidih, masukkan lobak putih dan sedikit lada hitam. Perasakan dengan garam
**Nak nampak cantik, boleh hiriskan lobak merah halus-halus
**Lobak putih bagus sangat untuk banyakkan susu badan. So menu ini memang menjadi kewajipan ketika berpantang
#4. Sup Ikan Merah
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Panaskan sedikit minyak zaitun. Tumis bawang merah, bawang putih, halia bersama kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga wangi
  2. Kemudian masukkan air secukupnya. Bila mendidih, masukkan kentang.
  3. Agak-agak kentang dah empuk, masukkan ikan. Kemudian masukkan lada hitam dan sedikit garam.
  4. Taburkan daun sup bila hidangkan kepada mak berpantang :)
#5. Tenggiri Goreng Halia
  1. Bersihkan ikan tenggiri dan lumurkan ikan dengan garam dan kunyit.
  2. Goreng dengan sedikit minyak
  3. Baki minyak digunakan untuk menumis halia, bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga naik bau
  4. Masukkan sedikit air dan kemudiannya masukkan ikan yang sudah digoreng tadi
#6. Ayam Bakar Lada Hitam
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Basuh ayam sehingga bersih
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, dan halia
  3. Bahan kisar bancuh bersama sos cili, kicap pekat, serbuk lada hitam, madu, sedikit garam dan gula
  4. Perap ayam dengan bahan yang telah disatukan
  5. Bakar/panggang menggunakan pemanggang ajaib
**Boleh dimakan bersama bersama sup sayur
**Mak saya tidak benarkan saya makan kicap mahupun sos cili ketika di dalam pantang. Jadi, jika anda tidak mahu campurkan bersama pun boleh juga.
#7. Sup Daging Bersama Kentang Dan Carrot
  1. Potong daging dan bersihkan
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
  3. Masukkan air, daging dan kentang. Didihkan sehingga daging dan kentang empuk
  4. Masukkan hirisan lobak merah
#8. Kerabu Pegaga
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, lada hitam dan ikan bilis sehingga lumat
  2. Gorengkan tanpa minyak sehingga bahan kering
  3. Gaulkan dengan pegaga yang telah dibersihkan
  4. Makan dengan nasi panas dan ikan bakar memang ummp!!
#9. Tenggiri Berserai
  1. Bersihkan ikan tenggiri. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan. Kemudian bakar menggunakan pemanggang ajaib.
  2. Dalam kuali lain, tumis bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan serai yang telah diketuk.
  3. Masukkan sedikit air asam jawa dan biarkan mendidih seketika.
  4. Kemudian masukkan ikan yang telah dibakar tadi.
  5. Boleh juga masukkan lada hitam yang telah ditumbuk lumat
#10. Ikan Merah Stim Halia Dengan Bawang Putih
resepi mudah ibu berpantang.jpg
  1. Bersihkan ikan merah. Lumur ikan dengan garam.
  2. Hiris bawang besar, bawang putih, halia, serai, daun limau purut, lobak merah dan batang saderi
  3. Letakkan ikan dan semua bahan hirisan di dalam satu bekas. Kukus sehingga ikan masak.
**cara memasak untuk ibu berpantang adalah lebih simple kerana ada banyak yang ibu masih belum boleh makan. Umpanya cili padi, dan sos ikan. Andaikata mahukan rasa yang agak masam, boleh perah limau nipis, tetapi jangan terlalu banyak.

#Suami Anda Pasti Mampu Laksanakan Tugasan Dengan Baik!

Memang betul resepi di atas sangat mudah malah sangat menyihatkan. Jika suami anda memang betul-betul kaku di dapur, mungkin anda boleh berikan dahulu sedikit latihan sementara anda masih belum bersalin. Yalah, ada juga suami yang tidak tahu mana satu halia, mana satu lengkuas kan?
Kepada anda yang sedang hamil, selamat menikmati perjalanan indah sebuah kehidupan. Kepada anda yang sudah pun berada dalam fasa pantang, hati-hati dengan pemakanan anda. Jaga dan kawal pemakanan supaya anak anda sihat dan anda juga tidak diserang sembelit teruk!
Selamat mencuba!!

 Aku rasa macam nak try semua resepi ni...tapi tu la nak kena beli bahan nya dulu hehehe....next week insyaAllah

kredit to blog diarimama