Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Tuesday, November 29, 2011

1st week CDCS.....timbangan pertama...

Ari ahad lepas aku timbang selepas 7 hari CDCS berlalu..menyaksikan penurunan 1.7kg dan 1.6 inchi....
Actually aku target turun 2.0kg seminggu supaya bila habis cabaran nih aku leh turun 12kg....heheh...

So sebagai denda aku akan cuba turunkan sehingga 2.3kg untuk minggu nih....ni dah ari ke 3 untuk minggu ke 2...ntah ler..masih ada 4 ari lagi...dah ler weekend nih nak balik kg...huhuhuhu...harap2 ler ada penurunan...utk 1st week nih ada sorang peserta yang berjaya turunkan sehingga 2.2kg iaitu Siti Jay ...tahniah buat beliau...

Gambar timbangan dan gambar badan tak dpt diupload kali nih sebab phone aku hilang...harap2 weekend ni aku leh upload gambar melalui phone baru...rasa cam tak best jer entry tak bergambar...bagaikan makan nasik takder lauk gitu...

untuk diet minggu ke 2 nih aku plan

1.nak lebihkan exercise hari petang....takut jap gi badan menggeleber plak bila semakin kurus...
2. lebihkan minum air jadi 4 liter sehari
3. control makan bila balik kampung...sebolehnya elakkan makan malam...

Monday, November 21, 2011

Balik kampung.....o.... balik kampung...

Smalam besday mak yg ke 55,,pepagi lgaku dah call nak wish besday...aku dpt tau yg durian dah mula gugur...aku pun mention ler kat hb terus dia ajak aku blk kg malam td gak...aku pun call mak bgtau nak blk..then singgah umah jap amik fariez dan batrisyia...kul 7.30 sampai kg...sempat ler aku maghrib kt sana...

sampai jer mkn durian dulu...aku pun mkn ler 5 ulas durian...hb ngan sikecik beria2 mkn...aku cover lagi...skali mak masak msk lemak pucuk paku dan udg grg...aduh...caner nih...terpaksa lar langgar jugak...
maka hari ke 2 CDCS telah kantoi mkn malam....huhuhu...

dahlar weekend nih nak gi kedah...confirm takleh nak diet punya...jap gi apa plak kata mak sedara hb kalo aku cover2 mkn...aish...tp takper aku akan cuba sedaya upaya utk kekalkan berat skang..tak turun pun takper asalkan jgn naik sgt......

part yg paling best bila mak tegur, diet ker skang? nampak susut sket dah...heheh.....suka...suka...


balik dari kg smalam aku tgk apsal kedai mamak cam meriah giler...rupa2nya mlm td final bola Malaysia lwn indo...slama nih aku tak pernah tgk bola pun...mlm td sesajer jer tgk...sibbaik menang..berbaloi aku tgk...tahniah buat harimau malaya...pg tadi bangun tido kemain letih badan rasa...hampir2 jer malas nk gi keje...tp mengenangkan keje yg berlambak, ku gagahkan diri gi keje...

Saturday, November 19, 2011

Cabaran bermula arini.....1st day

Dengan penuh bersemangat waja arini...lepas jer bangun tido dan melepaskan hajat segala aku terus naik scale....mmmm....angka permulaan yg agak baik...aku ada amik gambar tp aku cuma upload photo kat fb KMMK jer...aku tak bersedia lagi nak reveal berat aku skang....

lepas mandi semua dgn semangat nya aku pakai baju yg aku sajer beli size kecik sebab nak cabar diri utk make sure aku boleh pakai baju dan skirt nih satu ari nanti....dan...aku dah muat baju dan skirt tuh cuma sendat lagi ler...gambar aku upload esok kat opis....kat umah susah ler....

So, strategi aku adalah
1. wat diari makanan...catatkan setiap apa yg masuk kedalam mulut aku
2. control makan itu sudah semestinya
3. pastikan aerobik atleast 3x seminggu
4. kalo tak sempat aerobik aku akan wat keje rumah yg boleh keluarkan peluh
5. banyak bergerak dan minum air secukupnya

tu jer lar kot wat masa nih....aku harap leh jejak angka 6 menjelang tahun baru nanti...insyaAllah

Edit on 21/11/2011 @10.00am
bukan ni gambar yg dipertaruhkan...heheh...ni gambar gi kenduri last week...

ni baju dan kain yg bakal disarungkan...skirt nih aku beli tahun lepas...serius tak sangka tak muat...main beli jer kan...aku simpan ler...la ni aku nak try pakai...baju tu plak sajer beli masa sale kat PICC....pun tak muat...


mintak hb tolong amikkan pic nih...sebenarnya aku tak pernah amik gambar sebegini...
mata aku sepet sebab aku sakit mata....

meh cekak pinggang plak...

dari pandangan sisi....

berat akan aku update kat fb sajok....



20 hb bermula program baru....

Pagi esok aku akan timbang berat dan amik pic utk cabaran CDCS nih....
Cuma berat aku akan update kat fb wall KMMK jer...bukan apa segan lar pulak kalo org tau berat aku exactly....memadai yg aku ckp yg berat aku skang sama macam aku pregnantkan sibatrisyia 4 bulan....tp masa tuhb ada isi...yg nih isi lemak jer....huhuhu

so far sejak 34 hari aku start diet balik...berat aku dah turun 6.1kg....suka.... suka....harap menjelang awal tahun baru berat aku leh turun 12 kg lagi...aku target turun 2kg seminggu utk cabaran nih...

harap2 ler menjadi kenyataan...sehingga artikel nih ditulis baru ada 15 penyertaan....

So good luck kepada semua peserta.....

Yakin boleh

Monday, November 7, 2011

CDCS: Cabaran Diet Cuti Sekolah...

Saya memetik dari FB KMMK....

CABARAN DIET CUTI SEKOLAH TERBUKA KEPADA SESIAPA JUA YG BERMINAT UTK MENURUNKAN BERAT BADAN SEPANJANG CUTI SEKOLAH NI. SILA COPY  APA YG TERDAPAT PADA PESERTA NO. 1 DAN PASTE PADA NO. ANDA.... UPDATE MINGGUAN DIPERLUKAN..

**Tiada yuran penyertaan tp sebarang sponsor utk para pemenang amat2 dialukan,
**Wajib update berat mingguan di sini & di blog.
**Wajib menyertakan gambar timbangan berat pada timbangan permulaan & timbangan terakhir serta gambar2 sebelum & pada 1hb Nov 2012
**Sebarang perubahan akan dimaklumkan oleh penganjur yer..
**THE BEST OF LUCK TO ALL**

utk keterangan lanjut sila klik sini


Aku memang suka masuk2 contest cabaran nih...bukan apa nak mengharapkan sensorang cabar diri sendiri sudahnya jadi cabaran syok sendiri...heheh...

"40 Days diet" telah berakhir bersamaan dengan "cabaran turun 5kg sebulan" pada hari raya haji 6 nov lalu...menyaksikan penurunan sebanyak 3.9kg...

Skang ni aku nak join contest CDCS plak...contest nih bermula pada 20 Nov...arini 8 nov...ada lagi 12 hari nak menjelang bermula cabaran...tp aku tetap kena teruskan diet..takleh berenti...jap gi jadi cam after PDR aritu..penat jer aku diet sebulan...lepas raya naik balik...heheh...

mari kita semak sama2 apa syarat2nya

SYARAT2 CABARAN DIET CUTI SEKOLAH SESSI 2011....

1- Program akan bermula pada 20 Nov 2011 dan berakhir pada 1 Januari 2012. (6 minggu)

-ni takder masalah...boleh diikuti....6 minggu jer kan...aku target nak turun 2kg seminggu...menjadikan jumlahnya 12 kg...mampu ko????? sila jawab dalam ati

2- Yuran penyertaan = Takde. Free of charge. Cuma perlu mendaftar sebelum cuti sekolah bermula.

-yuran free dan aku dah daftar pun tghr tadi...

3- Peserta perlu mempunyai berat melebihi berat ideal. Kalau dh terlalu kurus tp nk turunkan juga berat, merbahaya tau! Pihak penganjur taknak bersubahat & bertanggungjawab....

-yg ni boleh sesangat...berlebih2 berat ideal..sibbaik tak 2 kali ganda...

4- Kemenangan berdasarkan 1. Berat paling byk turun & 2. LWP (Lose Weight Percentage) tertinggi. (2 pemenang)

-aku target nak menang dua2....huh...tamak haloba sungguh...takper2 pembakar semangat...

5- Wajib ada BLOG. Perlu update apa yg patut. Kalau ada gambar lg bagus. At least seminggu sekali pun cukup.

-ni ler blog aku...update takder masalah....nak2 lagi kalo berat turun...cer kalo naik...cam takder idea jer nak citerp asal apa

6- Wajib ada gambar (full) + gambar timbangan pada 21 Nov 2011 & pada 1 Jan 2012. (Sbg bukti)

-gambar nih InsyaAllah akan diusahakan....cuma gambar scale tuh aku akan update kat fb KMMK jer....harap2 ler puan penganjur benarkan

7- Timbangan mingguan adalah pada hari Ahad (masa terpulang samada waktu pagi, tghari @ ptg tp mesti dibuat pd hari yg sama. Sila maklumkn kpd penganjur kalau tak blh nak update. 3 kali gagal update = anda tersingkir.

-Aku slalu timbang mingguan pada ari isnin pagi...awal sehari rasa tadehal kot...

8- Cara diet mengikut citarasa masing2. Boleh cuba makan produk diet, jaga pemakanan @ senaman. Yg penting jgn sampai memudaratkan diri.

-jaga makan, senaman dan disiplin...itu yg penting...

9- Hari AHAD adalah hari timbangan. Free day? Ikut pilihan sendiri. Kalau ada kenduri pd hari Ahad, dinasihati, timbang dulu berat seblm pegi melantak....

kah kah kah...speechless

10- Boleh tarik diri atas alasan munasabah. Cth: Termengandung masa cabaran @ cik abg tak bagi kuruskn badan ;D


termengandung tuh InsyaAllah tak join tp bab cik abang tak benarkan tuh dah kes berat...apa2pun redho suami itu penting..kalo dah suami suka dan bahagia dengan badan yg sedap2 di peluk wat apa kiter nak kuruskan lagi yer dak...seblom mula baik mintak izin dulu...
PENYINGKIRAN BERLAKU KALAU

1- Berat naik 3 kali

harap2 ler tak naik

2- Tidak update berat sebanyak 3 kali
insyaAllah update


3- Anda mengandung @ sakit parah
kalo mengandung Alhamdulillah...kalo sakit, mungkin dugaan dari Nya
4- Anda tak snap gambar & tak update langsung blog tentang program ini.
sudah update...

5- Anda buat liposuction   
tak aci tak aci


Ok itu sajer syaratnya....saper2 nak join sila berhubung terus dengan puan penganjur yer...



walau dah lost lebih 3 kg, muka tetap menten bolat seperti biasa....tp hb dah perasan ada bahagian tertentu dah mengecil sket...harap2 leh turun lagi barang 10 ke 20 Kg....

Wednesday, November 2, 2011

Menu bekal minggu lepas...

Makin ari makin rajin plak bawak bekal...heheh..dapat lak ada geng makan skali...



aku tak bawak mangkuk tingkat dah sebabnya lauk jadi sejuk...so aku beli ler termos makanan nih kat tesco nilai...ok lar...bila makan tengahhari lauk tu rasa suam2 lar...takder lar sejuk macam letak dalam peti ais...




ni menu yg member aku bawak..makan reramai memang syok

ni plak biskut yg aku makan bila rasa lapar seblom waktu makan...skali makan sebungkus jer...





ni menu sabtu lepas...lauk simple jer sebab hb takder kat umah...stakat aku makan ngan batrisyia jer ikut selera aku ngan dia jer la...udang kecik2 tuh dia makan sorang jer..dia tak bg aku amik...



ni plak menu ari ahad....actually ayam tuh utk di bakar tp sebab dah malam, tak der keje aku nak memanggang kat luar rumah..letak atas kuali leper pun dah jadi

dirty dancing...aku suka workout nih sebab trainer dia encem....heheh...


Tuesday, November 1, 2011

Berakhir sudah cabaran turun 5 Kg dalam masa sebulan...

Alhamdulillah..setelah berakhirnya peraduan nih, berat ku turun sebanyak 3.2Kg dan lost 4 inch....
Walaupun tak mencapai sasaran 5 kg tp ok lar dari tak turun langsung...minggu2 pertama dan ke dua berat ku turun tapi perlahan...masuk minggu ke 3 dan 4, setelah aku usahakan dengan bersungguh2 siap ngan workout skali maka ini ler hasilnya...

kadang2 kiter rasa cam jenuh dah diet tapi bila naik scale berat camtu gak kalo turun pun beberapa gram jer...sedihkan...??? apa yg aku buat,

1. aku bukan stakat timbang berat, aku siap ukur badan skali...
bila nak mulakan sesuatu program tuh ukur lilit dada, pinggang, lengan, pinggul dan peha...ukur kat bahagian yg sama setiap kali...berat pun nak kena rekodkan jugak...aku timbang berat setiap hari...walaupun tak digalakkan tapi aku suka timbang sebab nak nilai sendiri apa akibatnya bila aku makan sesuka ati dan control makan...slalu aku timbang selepas ke toilet bila bangun tido...kira berat bersih ler kan...aku akan catatkan dalam buku..

2. then aku akan sediakan satu buku kecil khas utk tulis setiap apa benda yg masuk dalam tekak aku nih...kira macam report lar...kalo rasa takut nak tgk senarai makanan apa yg telah ditelan maka kena lar agak2 bila nak makan...esp jajan...bila kiter rekodkan setiap apa yg biasa kiter makan. aku sendiri pun akan terkejut mengenangkan betapa banyaknya makanan yg telah diambil pada hari itu...tu blom kira baper kalori lagi...aku tak reti sangat nak kira kalori....

3. minum air masak sebanyak mungkin...aku target sehari 4 liter air..memang ke toilet ajer kejenya sampai kan cleaner tu pun heran..apsal asik muka aku jer ke toilet...tapi memang selang 15 minit ke toilet...kira senaman gak tu...jarak tempat duduk aku dari toilet lebih kurang 50 meter..kalo dalam sejam aku gi toilet 4 kali...dah 400 meter aku bergerak sejam...seharian kat opis 8 jam..ha..kira-kira nak dekat 3.2km aku berjalan...tu utk ke toilet jer tuh...blom kira gi amik penyata, amik notis amik print out dan macam2 lagi lar...tanpa di sedari terbakar gak kalori...

4. masak sendiri dan bawak bekal...skang nih kalo tak menyinggah memana lepas balik keje, aku akan masak malam utk bawak bekal keesokan harinya...aku seboleh2nya elakkan makan malam...dulu aku tak boleh kalo aku masak then aku tak makan..tapi skang Alhamdulillah dah boleh dah...cuma tak leh tahan bila hb mintak tolong masakkan megi tengah malam...tak banyak sikit mesti aku menyuap gak...heheh...
dapat lak skang nih aku ada geng yg sama2 masak sendiri dan bawak bekal ke opis...maka makin meriah lar aku masak...cuma bila makan ramai2 tuh aku tapis2 gak lar makanan yg di telan...kalo berlemak dan berminyak tuh aku rasa2 jer..tapi jadi masalah gak sebenarnya bila ada aktiviti tak dirancang macam tetiba kawan hb ajak makan kt luar...tak kan aku tak pergi kan...takkan aku nak ckp aku diet...so terpaksa lar korbankan jugak diet pada aritu tp aku sebolehnya share makan ngan batrisyia...so tak nampak sgt lar yg aku makan kontrol2...kalo jadi macam nih biasanya esoknya aku cover balik dgn workout...


5. jadikan buah sebagai snek...kalo seblom nih bila lapar jer cari roti, jajan atau biskut manis..skang nih aku akan bawak epal atau oren ke opis...tepat kul 10am aku akan makan sebiji dan petang kan dalam kul 4.00 aku makan sebiji lagi...kat umah pun camtu gak..aku sebolehnya elakkan menyimpan stok jajan...aku meriahkan peti ais dengan buah2an....kalo sikecik nak makan apa2 sambil menunggu aku siap masak, aku akan bagi dia epal atau anggur....

6. workout atleast 3 kali seminggu...ari tu aku geledah balik aku nyer VCD senaman...setiap satu workout slama hampir 1 jam...kalo ikut betul2 memang boleh berpeluh mencurah2 lar...wat masa nih aku ada 5 vcd
- helen workout, ni yg paling slow skali..simple jer tapi berkesan
- dancing dirty workout, yg ni sederhana lar...mula2 dia slow, makin lama makin payah...sudahnya dah macam penari kelab malam aku jadinya
- urban workout, yg ni aku rasa paling susah skali...masa warm up lagi dah banyak bergerak dah...
-aussie fit- yg ni lama dah aku beli dari masa aku blajar lagi...step pun aku dah hafal dah...yg ni kira sederhana gak
-dan yg terbaru aku beli VCD jillian michael...saper tak kenal dia kan trainer biggest loser...tp yg nih aku blom berkesempatan lagi nak tgk dan praktikkan...
aku lebih suka workout ikut VCD...berbanding joging kat luar...sdpt lak skang nih asik ujan jer..memang jadi alasan konkrit ler nak ngelat workout...jadi dgn vcd nih, ujan lebat caner pun aku still leh workout lagi...tutup pintu langsir sumer...tutup kipas, pakai pakaian yg sesuai dan bersenam secara berjemaah ngan hb n batrisyia skali...heh


Skang nih aku masih lagi meneruskan misi diet ku hingga hari raya haji...40 days diet tuh...lepas raya haji aku akan sambung lagi hinggalah aku dapat berat badan idealku...55 Kg...kali nih aku takkan stop sampai lar aku cecah angka 55 tuh....Doakan kejayaan ku....