Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Tuesday, November 1, 2011

Berakhir sudah cabaran turun 5 Kg dalam masa sebulan...

Alhamdulillah..setelah berakhirnya peraduan nih, berat ku turun sebanyak 3.2Kg dan lost 4 inch....
Walaupun tak mencapai sasaran 5 kg tp ok lar dari tak turun langsung...minggu2 pertama dan ke dua berat ku turun tapi perlahan...masuk minggu ke 3 dan 4, setelah aku usahakan dengan bersungguh2 siap ngan workout skali maka ini ler hasilnya...

kadang2 kiter rasa cam jenuh dah diet tapi bila naik scale berat camtu gak kalo turun pun beberapa gram jer...sedihkan...??? apa yg aku buat,

1. aku bukan stakat timbang berat, aku siap ukur badan skali...
bila nak mulakan sesuatu program tuh ukur lilit dada, pinggang, lengan, pinggul dan peha...ukur kat bahagian yg sama setiap kali...berat pun nak kena rekodkan jugak...aku timbang berat setiap hari...walaupun tak digalakkan tapi aku suka timbang sebab nak nilai sendiri apa akibatnya bila aku makan sesuka ati dan control makan...slalu aku timbang selepas ke toilet bila bangun tido...kira berat bersih ler kan...aku akan catatkan dalam buku..

2. then aku akan sediakan satu buku kecil khas utk tulis setiap apa benda yg masuk dalam tekak aku nih...kira macam report lar...kalo rasa takut nak tgk senarai makanan apa yg telah ditelan maka kena lar agak2 bila nak makan...esp jajan...bila kiter rekodkan setiap apa yg biasa kiter makan. aku sendiri pun akan terkejut mengenangkan betapa banyaknya makanan yg telah diambil pada hari itu...tu blom kira baper kalori lagi...aku tak reti sangat nak kira kalori....

3. minum air masak sebanyak mungkin...aku target sehari 4 liter air..memang ke toilet ajer kejenya sampai kan cleaner tu pun heran..apsal asik muka aku jer ke toilet...tapi memang selang 15 minit ke toilet...kira senaman gak tu...jarak tempat duduk aku dari toilet lebih kurang 50 meter..kalo dalam sejam aku gi toilet 4 kali...dah 400 meter aku bergerak sejam...seharian kat opis 8 jam..ha..kira-kira nak dekat 3.2km aku berjalan...tu utk ke toilet jer tuh...blom kira gi amik penyata, amik notis amik print out dan macam2 lagi lar...tanpa di sedari terbakar gak kalori...

4. masak sendiri dan bawak bekal...skang nih kalo tak menyinggah memana lepas balik keje, aku akan masak malam utk bawak bekal keesokan harinya...aku seboleh2nya elakkan makan malam...dulu aku tak boleh kalo aku masak then aku tak makan..tapi skang Alhamdulillah dah boleh dah...cuma tak leh tahan bila hb mintak tolong masakkan megi tengah malam...tak banyak sikit mesti aku menyuap gak...heheh...
dapat lak skang nih aku ada geng yg sama2 masak sendiri dan bawak bekal ke opis...maka makin meriah lar aku masak...cuma bila makan ramai2 tuh aku tapis2 gak lar makanan yg di telan...kalo berlemak dan berminyak tuh aku rasa2 jer..tapi jadi masalah gak sebenarnya bila ada aktiviti tak dirancang macam tetiba kawan hb ajak makan kt luar...tak kan aku tak pergi kan...takkan aku nak ckp aku diet...so terpaksa lar korbankan jugak diet pada aritu tp aku sebolehnya share makan ngan batrisyia...so tak nampak sgt lar yg aku makan kontrol2...kalo jadi macam nih biasanya esoknya aku cover balik dgn workout...


5. jadikan buah sebagai snek...kalo seblom nih bila lapar jer cari roti, jajan atau biskut manis..skang nih aku akan bawak epal atau oren ke opis...tepat kul 10am aku akan makan sebiji dan petang kan dalam kul 4.00 aku makan sebiji lagi...kat umah pun camtu gak..aku sebolehnya elakkan menyimpan stok jajan...aku meriahkan peti ais dengan buah2an....kalo sikecik nak makan apa2 sambil menunggu aku siap masak, aku akan bagi dia epal atau anggur....

6. workout atleast 3 kali seminggu...ari tu aku geledah balik aku nyer VCD senaman...setiap satu workout slama hampir 1 jam...kalo ikut betul2 memang boleh berpeluh mencurah2 lar...wat masa nih aku ada 5 vcd
- helen workout, ni yg paling slow skali..simple jer tapi berkesan
- dancing dirty workout, yg ni sederhana lar...mula2 dia slow, makin lama makin payah...sudahnya dah macam penari kelab malam aku jadinya
- urban workout, yg ni aku rasa paling susah skali...masa warm up lagi dah banyak bergerak dah...
-aussie fit- yg ni lama dah aku beli dari masa aku blajar lagi...step pun aku dah hafal dah...yg ni kira sederhana gak
-dan yg terbaru aku beli VCD jillian michael...saper tak kenal dia kan trainer biggest loser...tp yg nih aku blom berkesempatan lagi nak tgk dan praktikkan...
aku lebih suka workout ikut VCD...berbanding joging kat luar...sdpt lak skang nih asik ujan jer..memang jadi alasan konkrit ler nak ngelat workout...jadi dgn vcd nih, ujan lebat caner pun aku still leh workout lagi...tutup pintu langsir sumer...tutup kipas, pakai pakaian yg sesuai dan bersenam secara berjemaah ngan hb n batrisyia skali...heh


Skang nih aku masih lagi meneruskan misi diet ku hingga hari raya haji...40 days diet tuh...lepas raya haji aku akan sambung lagi hinggalah aku dapat berat badan idealku...55 Kg...kali nih aku takkan stop sampai lar aku cecah angka 55 tuh....Doakan kejayaan ku....

5 comments:

si tuan putri kiUt said...

teruskannnnnnn.... neber givap hehehe

noradzlina.kamdani said...

sgt kagum dgn cara awk...lin ade gak beli CD utk workout dr zel..tp sbb kt umah ade 1 jek TV n DVD player..so ms bnyk kene mengalah dgn ank2...at least awk berjaya ajk hb n ank awk skali bersama utk workout..cayalah...

Mummy said...

tuan putri: time kasih...sy takkan give up

adzlina: hb sy berisi jugak orgnya..anak pun sama..tu yg usaha gak ajak diorang sama2 berdiet

Mummy said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

saya teringinlah nak dptkan vcd Jillian Michele tu..kat mner boleh nak dpt vcd tu yerk