Total Pageviews

Go go chaiyok

LilySlim Weight charts

Friday, February 22, 2013

Cabaran diet bagi ibu menyusu baby....

Lepas abis pantang memang berat badanku turun...muka pun nampak runcing jer...tp tak lar kurus sgt...kira kurang sket dari seblom pregnant aritu....TETAPI... bila dah abis pantang, makan pun macam2...lapar memanjang maka badan tuh turun naik lar...means bila kontrol dia maintain jer...bila tak jaga sket mula lar rasa cam naik jer...bhg yg mula naik adalah muka...tetiba rasa muka cam dah penuh jer...

Asalnya aku cuba diet macam dulu2...tapi masalahnya

1. Susu badan jadi kurang
2. Perut tak tahan lapar, bila lapar mula lar kepala rasa pening
3. Nafsu makan menjadi2



So apa yg aku buat adalah

1. Minum air masak secukupnya
2. Makan 5 kali sehari (breakfast, minum pagi, mkn  tengahari, minum ptg, makan malam)
3. Makan nasik sekali sehari sahaja iaitu masa tghr
4. Susukan anak sepenuhnya, pam susu 5 kali sehari
5. Buat buku diet (senarai makanan yg dimakan, aktiviti yg dilakukan)
6. Timbang berat seminggu sekali
7. Sentiasa standby biskut atau roti wholemeal



ni ler diari diet ku utk tahun 2013....


ni masa mula2 masuk keje aritu...



Aku takleh nak exercise sgt sebab baru 3 bulan lepas bersalin...rahi, tu tak brapa nak sembuh lagi...makan pun aku pantang sebab takut effect kat susu badan..kang kembong plak anak aku...
dan sebolehnya aku letakkan ais dan minuman manis

Harap2 berat tak lar naik kembali macam dulu...
Ada tak saper2 yg ada pengalaman menguruskan badan selepas bersalin tapi tanak effect kuantiti dan kualiti susu badan...




2 comments:

Fara Dilot said...

asik lapo jek kn.. huwaaa

Mummy said...

itular...nak ganti puasa pun tak tau biler...